NEŠTO DRUGAČIJE
NAJUKUSNIJI SLANI ŠTAPIĆ SA PUNO SOLI KOJI JE JAKO HRSKAV: Jednostavn, posan, brzo se sprema! (VIDEO)
Priprema slanih štapića nije zahtevna i oduzeće vam dva sata
So je začin života. Kao i morske avanture koje će začiniti letnji odmor i ostati u pamćenju još dugo u jesen. Zato naučite da pripremate ukusne slane štapiće obložene mešavinom brašna, soli i vode.
Priprema slanih štapića nije zahtevna i oduzeće vam dva sata.
Sastojci:
BELOG PŠENIČNOG BRAŠNA550 g
SUVOG KVASCA7 g
ŠEĆERA2 kašičice
MLEKA320 ml
OTOPLJENOG MASLACA50 g
KISELE PAVLAKE100 g
SOLI, 1 puna kašičica
Slani preliv
Pogledajte recept i zasučite rukave. Tokom dugih zimskih dana miris slanih štapića nostalgično će vas podsećati na omiljene letnje avanture kojima hranite svoju dušu.
Testo
U činiju stavite 550 g brašna, 7 g suvog kvasca, 2 kašičice šećera i 1 punu kašičicu soli.
Sve pomešajte i na vrhu hrpice napravite udubljenje.
U udubljenje stavite 320 ml mleka, 50 g otopljenog maslaca i 100 g kisele pavlake.
Sastojke mešajte u posudi da biste sa ivica pokupili svo brašno, a zatim testo prebacite na površinu posutu brašnom.
Testo mesite da postane elastično i glatko, otprilike 10 minuta. Za lakši rad preporučujemo da upotrebite kuhinjski mikser sa nastavkom za mešenje.
Činiju sa umešenim testom pokrijte vlažnom krpom ili plastičnom kapom za tuširanje.
Posudu premestite u topli deo kuhinje, pokrijte i pustite da testo u njoj udvostruči volumen – otprilike 1 sat.
Slani preliv
U šoljici pomešajte 3 kašičice brašna, 1 kašičicu soli i 1 do 2 kašike vode.
Tom smešom napunite kesicu za ukrašavanje.
Oblikovanje i pečenje
Zagrejte rernu na 180 ºC.
Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom i podelite ga na 8 otprilike jednakih delova – prvo oblikujte hlepčić ravnomerne debljine, koji ćete prepoloviti uzduž i popreko, a svaku četvrtinu ponovno podelite popreko.
Svaki deo zatim tanko razvijte do dužine pleha.
Savijte ga u oblik zmije i premestite na pleh prekriven papirom za pečenje.
Na taj način na pleh poređajte 8 »zmija«.
Četkicom ih premažite uljem, a zatim ih stavite u rernu i pecite 15 minuta na 180 ºC.
Izvadite iz rerne, odsecite kraj kesice sa slanim prelivom i nanesite ga po celoj dužini štapića.
Slane štapiće ubacite u rernu na dodatnih 5 do 10 minuta. Nakon pečenja neka se slani štapići ohlade na plehu.
(Espreso)