Slani štapić, Foto: Printscreen Youtube

NEŠTO DRUGAČIJE

NAJUKUSNIJI SLANI ŠTAPIĆ SA PUNO SOLI KOJI JE JAKO HRSKAV: Jednostavn, posan, brzo se sprema! (VIDEO)

Priprema slanih štapića nije zahtevna i oduzeće vam dva sata

Objavljeno: 03.07.2024. 11:37h

So je začin života. Kao i morske avanture koje će začiniti letnji odmor i ostati u pamćenju još dugo u jesen. Zato naučite da pripremate ukusne slane štapiće obložene mešavinom brašna, soli i vode.

Priprema slanih štapića nije zahtevna i oduzeće vam dva sata.

Sastojci:

BELOG PŠENIČNOG BRAŠNA550 g

SUVOG KVASCA7 g

ŠEĆERA2 kašičice

MLEKA320 ml

OTOPLJENOG MASLACA50 g

KISELE PAVLAKE100 g

SOLI, 1 puna kašičica

Slani preliv

Pogledajte recept i zasučite rukave. Tokom dugih zimskih dana miris slanih štapića nostalgično će vas podsećati na omiljene letnje avanture kojima hranite svoju dušu.

Testo

U činiju stavite 550 g brašna, 7 g suvog kvasca, 2 kašičice šećera i 1 punu kašičicu soli.

Sve pomešajte i na vrhu hrpice napravite udubljenje.

U udubljenje stavite 320 ml mleka, 50 g otopljenog maslaca i 100 g kisele pavlake.

Sastojke mešajte u posudi da biste sa ivica pokupili svo brašno, a zatim testo prebacite na površinu posutu brašnom.

Testo mesite da postane elastično i glatko, otprilike 10 minuta. Za lakši rad preporučujemo da upotrebite kuhinjski mikser sa nastavkom za mešenje.

Činiju sa umešenim testom pokrijte vlažnom krpom ili plastičnom kapom za tuširanje.

Posudu premestite u topli deo kuhinje, pokrijte i pustite da testo u njoj udvostruči volumen – otprilike 1 sat.

Slani preliv

U šoljici pomešajte 3 kašičice brašna, 1 kašičicu soli i 1 do 2 kašike vode.

Tom smešom napunite kesicu za ukrašavanje.

Oblikovanje i pečenje

Zagrejte rernu na 180 ºC.

Testo prebacite na radnu površinu posutu brašnom i podelite ga na 8 otprilike jednakih delova – prvo oblikujte hlepčić ravnomerne debljine, koji ćete prepoloviti uzduž i popreko, a svaku četvrtinu ponovno podelite popreko.

Svaki deo zatim tanko razvijte do dužine pleha.

Savijte ga u oblik zmije i premestite na pleh prekriven papirom za pečenje.

Na taj način na pleh poređajte 8 »zmija«.

Četkicom ih premažite uljem, a zatim ih stavite u rernu i pecite 15 minuta na 180 ºC.

Izvadite iz rerne, odsecite kraj kesice sa slanim prelivom i nanesite ga po celoj dužini štapića.

Slane štapiće ubacite u rernu na dodatnih 5 do 10 minuta. Nakon pečenja neka se slani štapići ohlade na plehu.

(Espreso)