NEMA BOLJEG SLATKIŠA
BAKIN RECEPT ZA NEPREVAZIĐENE KNEDLE SA ŠLJIVAMA I KAJSIJAMA: Svaki zalogaj je priča za sebe - tope se u ustima
Stare knedle sa šljivama i kajsijama kakve su se nekada pravile bar jednom nedeljno
Stare dobre knedle sa šljivama i kajsijama. Ovo je najbolji recept svih vremena iz Bakine kuhinje, za poslasticu koja se generacijama obožava.
Bilo da ih spremate za neko slavlje ili čisto da vas želja mine za nečim slatkim, ovo je najbolja slatka varijanta koja će zadovoljiti sva vaša čula, a ukoliko postite, postoji i posna verznija ovog nenadmašnog slatkiša.
Potrebno je:
- 500 gr kuvanog krompira
- 1 jaje
- 1 kašičica putera
- 200 gr brašna ukupno
- malo soli
- šljive i kajsije bez koščica
- 50 gr prezlu
- 3 kašike šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Krompir skuvati pa izgnječiti dok je vreo. Dodati puter i jaje i sjedinitii. Dodati brašno ostaviti 2-3 kašike za posipanje. Dobro izjedlačiti i seći komade ne mnogo velike rastanjiti na dlanu koristeći malo brašna. Očišćeno voće staviti na sredinu i zatvarai i u rukama okretati kao lopticu.
Posuti poslužavnik brašnom i redjati. U šerpu sipati vodu pa kad provri spustiti knedle da kuvaju malo ih protresti da se ne zalepe za dno. Kad isplivaju ostaviti 7-8 minuta da kuvaju čim budu mekane vaditi rešetkastom kašikom.
Prezle sa šečerom i vanilin šećerom propržiti da dobiju finu braon boju pa staviti na dno činije ili tepslije da pokrije dno, Vaditi knedle u to i prekriti sa ostatkom prezli. Služiti tople. Kao puter su mekane Vrh vrhova...
Bonus video:
(Espreso)