Punjene pečurke, Foto: PRINTSCREEN/YT/ READYZESTGO

recept

NAPUNITE ŠAMPINJONE OVIM SASTOJCIMA I POSPITE KAČKAVALJEM: Jelo koje se TOPI U USTIMA, nema mu ravnog

Vrlo jednostavno jelo koje možete da pravite kao prilog, idealno za svečane prilike

Objavljeno: 30.06.2024. 21:19h

Šampinjoni punjeni topljenim sirom, lukom i prezlama se prvo ispeku, a zatim se pravi fil. Sam proces pečenja traje vrlo kratko, jedino će vam vreme oduzeti čišćenje šampinjona. Klipove koje izvadite obavezno sačuvajte, jer možete da ih koristite za neko drugo jelo. Ukoliko volite ove pečurke, možda ćete želeti da napravite i lazanja rolnice sa šampinjonima i limunom. Evo i kako se prave punjeni šampinjoni!

Sastojci:

24 šampinjona

50 g neslanog putera

2 kašike ulja, plus dodatno za prskanje

2 glavice luka, sitno iseckane

foto: Profimedia

2 čena belogluka, sitno iseckana

12 listova žalfije, sitno iseckanih

125 g sveže prezle

200 g topljenog sira

1 jaje, umućeno

sok od 1 limuna, za serviranej

Listovi peršuna, za serviranje

Recept za šampinjone punjene topljenim sirom, lukom i prezlama:

Zagrejte rernu na 200°C. Očistite šampinjone, pa ih stavite na pleh obložen papirom. Začinite ih. Zagrejte tiganj na srednjoj vatri. Ubacite puter, ulje, crni luk, beli luk i žalfiju, pa lagano pržite pet minuta dok ne omekšaju. Prebacite u veliku posudu.

Dodajte prezle u mešavinu luka i promešajte da se sjedini. Dodajte polovinu topljenog sira, jaje i začinite. Dobro promešajte, a zatim obilno napunite šampinjone tom smesom. Odozgo stavite preostali sir.

Stavite pečurke u rernu i pecite 15-20 minuta dok ne porumene. Prelijte dodatnim uljem i limunovim sokom. Pospite peršunom i uživajte!

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)