Droge, Foto: Profimedia

upotreba droga među mladima

"IMALA SAM 12 GODINA KADA SAM PRVI PUT PROBALA DROGU": Ovih 13 pitanja mogu biti prvi korak u lečenju zavisnosti

Pre par dana muškarac A. B. (28) uhapšen je u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti

Objavljeno: 30.06.2024. 21:17h

U današnjem društvu, sve češće se suočavamo s problemom upotrebe droga među mladima. Ova zabrinjavajuća pojava tera nas na razmišljanje kako da pružimo podršku i podršku mladim ljudima koji se nalaze u ovakvom problemu.

Mladi u Srbiji se često suočavaju s brojnim izazovima i pritiscima koji ih mogu navesti na eksperimentisanje s drogama.

Kada mladi postanu svesni problema sa drogama, često je prvi korak da potraže pomoć i informacije.

Test za procenu rizika kod uzimanja droga

Jedan od korisnih alata u ovom procesu može biti DUDIT (Drug Use Disorders Identification Test), koji pruža sveobuhvatnu procenu i informacije o potencijalnim problemima povezanim s uzimanjem droga.

Dilerifoto: stockex / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj test nije samo alat za identifikaciju problema već i koristan resurs koji mladima može pružiti smernice o tome gde mogu potražiti pomoć.

Test se sastoji od jedanaest pitanja koja se odnose na vaše iskustvo s drogama, uz dodatna pitanja o vašem polu i dobi. Važno je da odgovorite iskreno i precizno kako bi rezultati bili što korisniji.

Na drugoj strani testa biće vam postavljeno još devet pitanja koja takođe treba da popunite.

Test se sastoji od serije pitanja koja pomažu u proceni rizika i upotrebe droga kod pojedinca. Odgovori se čuvaju anonimno, što znači da mladi mogu biti otvoreni i iskreni bez straha od osude ili otkrivanja identiteta.

Nakon popunjavanja testa, korisnicima se pružaju informacije o tome kako i gde mogu potražiti profesionalnu pomoć i podršku ukoliko se odluče da smanje ili prestanu sa uzimanjem droga.

DUDIT je naučno provereni test koji se godinama koristi od strane stručnjaka u ovoj oblasti.

Kroz pružanje informacija o testovima poput DUDIT-a i promovisanje otvorenog dijaloga o ovim temama, možemo doprineti stvaranju svesti i podrške mladima u borbi protiv problema s drogama. Važno je da se zajedno angažujemo kako bismo stvorili okruženje u kojem mladi mogu bezbedno da traže pomoć i izbore se sa izazovima koje život donosi.

Na ovom linku možete da popunite test Drughelp.eu

Sve više tinejdžera koristi narkotike

Podsetimo, policija u Rumuniji pokrenula je istragu nakon što su dve devojčice u blizini Bukurešta sa male mature otišle pravo u bolnicu u stanju intoksikacije. Devojčice su navodno rekle roditeljima "da se ne sećaju šta su sve unele u sebe".

Rumunski mediji pisali su da je sve veći broj dece i tinejdžera koji dolaze u bolnicu u teškom stanju alkoholisanosti ili prekomerne upotrebe narkotika. Kako navode, lekari spasu dnevno najmanje dva života maloletnika, a kada su mature, taj broj često bude i veći.

- Imala sam 12 godina kada sam prvi put probala drogu i to je počelo više iz radoznalosti. Završila sam na odeljenju intenzivne nege, posle predoziranja, sa 30 odsto šanse da izađem odatle - ispričala je devojčica od 15 godina, koja je zbog droge bila na samrti.

Tukao devojku drogiran

Pre par dana muškarac A. B. (28) uhapšen je u Beogradu zbog sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

On je, kako se sumnja, pod dejstvom opijata, posle svađe fizički napao devojku T. P. (18), zadavši joj više udaraca po glavi i telu.

Kod njega je, prilikom hapšenja, pronađena i biljna materija, najverovatnije marihuana.

Vozač kamiona pozitivan na droge

Muškarac (50) koji je, kako se sumnja, vozio kamion koji se direktno zakucao u autobus u kojem je nastradao vozač autobusa, a povređena 21 osoba, pozitivan je na droge. Kako je potvrđeno za "Blic", on je u trenutku nesreće bio pozitivan na amfetamin.

Važno je naglasiti da je podrška okoline, uključujući porodicu, prijatelje i stručnjake, ključna u procesu prevazilaženja problema s drogama. Mladi treba da znaju da nisu sami i da postoji mnogo resursa i organizacija koje su tu da im pomognu.

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)