Slavsko žito, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

vidovdan

OVO JE NAJBOLJE SLAVSKO ŽITO ZA VIDOVDAN: Samo najveći Srbi znaju KAKO SE PRAVI, svi će vam TRAŽITI REPETE

Vodom prelijte pšenicu pa ostavite da odstoji.

Objavljeno: 27.06.2024. 14:15h > 14:22h

Vidovdan, srpska slava koja proslavlja svetog mučenika kneza Lazara i svete srpske mučenike Vita, Modesta i Kriskentija i proroka Amosa, obeležava se 28.juna, u spomen na Kosovsku bitku 1389. godine.

Potrebno je

400 g pšenice belije

300 g kristal šećera

350 g mlevenih oraha

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica muskantnog oraščića

1/2 kašičice mlevenog anisa

2 kockice čokolade za kuvanje

Priprema

Vodom prelijte pšenicu pa ostavite da odstoji. Onda procedite, pa stavite u šerpu i ponovo prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da vri, pa ponovo procedite. Ponovo prelijte vodom, dodajte mleveni anis i kuvajte dok potpuno ne omekša. Procedite i pustite da se ohladi. Stavite prohlađenu pšenicu u blender pa izblendajte, ali ne previše. U posudu stavite pšenicu, orahe, vanilin šećer i muskantni oraščić. Dobro promešajte. Zatim, dodajte otopljenu čokoladu. Na kraju, ponovo promešajte. Dekorišite slavsko žito orasima. Prijatno!

(Espreso/alo trpeza/prenela P.V)