Nasilje, Foto: Printscreen/Instagram/stop_nasilju1, Espreso ilustracija

26. JUN

SAMO U PROTEKLOM MESECU U SRBIJI UBIJENE 2 ŽENE: Danas je Međunarodni dan žrtava nasilja, a ŽRTVA MOŽE BITI BILO KO

Cilj ovog dana je da se javnosti skrene pažnja, ali i pruži podrška ljudima koji su pretrpeli torturu, ali i odavanje počast žrtvama i preživelima širom sveta

Objavljeno: 26.06.2024. 16:59h

Svakog 26. juna obeležava se Međunarodni dan žrtava nasilja širom sveta. Ovaj dan ustanovljen je 1998. godine, po odluci generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Cilj ovog dana je da se javnosti skrene pažnja, ali i pruži podrška ljudima koji su pretrpeli torturu, ali i odavanje počast žrtvama i preživelima širom sveta.

Zašto baš 26. jun?

Generalna skupština UN je 26. jul izabrala za obeležavanje ovog dana iz dva razloga:

  • Prvi je to pšto je na ovaj dan 1945. godine potpisana uprvao povelja UN - prvi instrument koji obavezuje sve članice UN da rade na unapređenju ljudskih prava.
  • Drugi bitan razlog je to što je 26. juna 1987. stupila na snagu Konvencija Ujedinjenih nacija protiv torture i drugih surovih i neljudskih kazni ili postupaka.

Odluku o godišnjem obeležavanju Međunarodnog dana za podršku žrtvama nasilja je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija na predlog Danske koja drži svetski Međunarodni savet za rehabilitaciju žrtava nasilja.

U Srbiji nasilje je ozbiljan problem, a ovo se naročito odnosi na nasilje u porodici i nad ženama. Samo u proteklom mesecu život su izgubile dve žene od strane svojih partnera.

2. juna ove godine, muškarac je sam priznao da je nožem ubio svoju suprugu u njihovom stanu u Rakovici. Motiv užasnog zločina nije utvrđen još uvek, a poznanici kažu da je moguće da je Ž.D. smetao ženin uspeh i zadovoljstvo zbog posla.

Nasilje ilustracijafoto: Milena Đorđević

Samo 20 dana kasnije, u prestonici je došlo do još jednog stravničnog ubistva - muškarac se sumnjiči da je ubio svoju nevenčanu suprugu S.R. (50) u njihovom stanu. Na telu žrtve su pronađeni tragovi nasilja, a policija je odmah posumnjala na partnera žrtve, koji je njenu smrt i prijavio policiji.

Ovo su samo dva ekstremna slučaja, ali iz dana u dan sve više slučajeva nasilja u porodici, ali i vršnjačkog nasilja, izlazi na videlo. U petak na subotu, 14. na 15. jun, trojica mladića ranih dvadesetih godina pretukli su dve devojke u kafiću u centru Prokuplja. Nisu samo žene na meti, žrtve nasilja su i deca, te očevi, majke, bake i deke, a nasilnici uspevaju godinama da kriju svoje zle namere i nasilje koje se odvija čuvaju sakriveno iza zatvorenih vrata.

Nasilje ne mora biti nužno fizičko, već može biti i emotivno, verbalno, ekonomsko, a žrtva može biti bilo ko. Kod nas je najzastupljenije porodično i partnersko nasilje, a u poslednje vreme Srbiju je uzburkala vest o nasilju nad nastavnicima u školi.

Šta čoveka natera na nasilje?

Nasilnik često bira psihički/finansijski slabije ličnosti od sebe, kako bi ih "držao u šaci" i osigurao da se nikad ne sazna za torturu kroz koju prolaze. Nasilnik najčešće ima problema sa poremećajima ličnosti, a pored psihopatije i sociopatije, uviđa se i veliki broj nasilnika sa narcisiodnim poremećajem.

Tačan broj ljudi nad kojima se vrši nasilje, ili koji su proživeli nasilje, se nikad neće znati, mnoge žrtve nasilja nikad ne dobiju priliku da progovore o tome šta proživljavaju jer se nalaze u "senci" nasilnika. Nekad se za nasilje desi tek nakon što bude prekasno za žrtvu. Mnogi osuđuju osobe koje ne prijave nasilje na vreme, ali treba biti svestan da je nekad ovo trauma o kojoj se ne može lako pričati, a u slučaju da je partner nadmoćniji, dolazi do toga da se žrtva povuče u sebe i ćuti o tome šta se događa. Nikad ne možemo znati u kakvom je neko psihičkom stanju ili kroz kakvu manipulaciju prolazi i kako se oseća, tako da je ovde najvažnija empatija i razumevanje.

Nasilje u partnerskim odnosima je najrasprostranjenijefoto: Profimedia

Apelujemo da ne "zatvarate oči" na nasilje, da ukoliko vidite nešto čudno ili primetite modrice na nekome u vašoj okolini, porazgovarate sa osobom ili prijavite - ovim biste mogli nekome da spasete život.

Prijavite nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da svaki vid nasilja u porodici prijave policiji besplatnim pozivom na broj telefona 0800 100 600 ili 192 koji su sve vreme dostupni (0-24h, besplatan poziv)

Incest trauma centar - SOS telefon 011 3441-737, 011 3861-332, dostupan 24h

Savetovalište protiv nasilja u porodici - SOS telefon i sigurna kuća 0800-011-011, besplatan poziv, radnim danima 10-19h 011 2769-466, radnim danima 10-19h 062 304-560, noću 19-10h

Bonus video:

(Espreso/T.Š.)