Koje su to namirnice, Foto: Printscreen/ Youtube/ CookingSimply

jezivo

5 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE PODIŽU HOLESTEROL: Pravi su OTROV za organizam - poznati nutricionista OTKRIVA ZAMENU

Obratite pažnju na ove namirnice, jer one najviše podižu holesterol

Objavljeno: 25.06.2024. 22:16h

Povišen holesterol znači da je došlo do potencijalno opasne promene u odnosu masnih supstanci koje cirkulišu u vašem krvotoku.

Smatra se da je u više od 50 odsto slučajeva uzrok 'skoka' masti ishrana zasnovana na namirnicama bogatim zasićenim mastima, kaže nutricionistkinja Dijana Radetić. Povišen holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga na arterijama, a na kraju i do njihovog začepljenja.

Ovom poremećaju doprinose i stanja kao što su smanjena funkcija štitne žlezde (hipotireoza), dugotrajno pušenje, konzumacija velikih količina alkohola, kafe, fizička neaktivnost, dugotrajni kontinuirani stres, upotreba oralnih kontraceptiva i genetska predispozicija.

Crveno meso kao što su govedina, svinjetina i jagnjetina bogato je zasićenim masnim kiselinama.

Paniranje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrednost namirnica iz zasićenih mastifoto: Printscreen/Youtube/gastrobrat

Najviše masti sadrže pljeskavice, ćevapi, rebarca, kotleti i pečenje. To ne znači da je neophodno potpuno izbegavati ove namirnice, već ih samo povremeno konzumirati. Ograničite količinu na 90 grama i birajte posnije delove mesa', savetuje nutricionistkinja.

Paniranje (brašno, jaja, prezle) i prženje u dubokoj masnoći povećava energetsku vrednost namirnica iz zasićenih masti. Bolje je kuvati hranu u sopstvenoj masti ili samo malo nauljenu u rerni, savetuje.

Viršle, kobasice i slični proizvodi rade se od mesnih ostataka, masnoće koja je skinuta s mesa, ali i životinjske kože, pa zbog toga imaju visok nivo zasićenih masti.

Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće sa kontrolisanim sastojcimafoto: Espreso

"Pretvaranjem ulja u čvrst proizvod dobijaju se trans masti koje lako oštećuju unutrašnje zidove krvnih sudova. Izbegavanje pekare je najbolja opcija ili pravljenje peciva kod kuće sa kontrolisanim sastojcima", predlaže Dijana.

Slatkiši i grickalice nisu samo izvor skrivenih šećera i soli, već sadrže i veliku količinu transmasnih kiselina. I u ovom slučaju ih je najbolje izbegavati kad god je to moguće ili pripremati domaće kolače.

Prekomerno konzumiranje alkohola može dovesti do povećanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi, povećanja krvnog pritiska, a potom i srčane insuficijencije. Prekomerna konzumacija alkohola dovodi do masne jetre.

Pušenje smanjuje nivo dobrog holesterola (HDL) i povećava nivo lošeg holesterola (LDL). Hemikalije u duvanskom dimu oštećuju zidove krvnih sudova, što dovodi do taloženja štetnih masnih naslaga.

Bonus video:

(Espreso / Kurir Stil / Prenela: I.O.)