Pita sa sirom, Foto: Bakina kuhinja

recept

GIBANICA NA GRČKI NAČIN: Ukusna pita sa feta sirom idealna je za DORUČAK ili VEČERU

Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta

Objavljeno: 24.06.2024. 13:58h

Grčka je zemlja koja je poznata po svojim prelepim plažama i gradovima, ali i hrani koja je neodoljivog ukusa. Ako vam je giros prvi pao na pamet, i to je u redu, ali Grci su poznati i po pitama koje su hrskave i prepune nadeva.

S obzirom na to da su pite vrlo popularne na našim prostorima, za vas smo pripremili recept za grčku pitu sa fetom koja će vas oduševiti.

Sastojci:

1 pakovanje kora za pitu

300 ml mleka

foto: Bakina kuhinja

100 ml jogurta

500 g feta sita

4 jaja

pola kesice praška za pecivo

100 ml kisele vode

100 ml ulja

1 kašičica soli

malo bibera

Priprema:

Osam kora odmah odvojte sa strane. Ostale kore isecite po dužini na trake širine jedan centimetar.

U posudu stavite fetu, pa je izgnječite i dodajte jaja, biber i prašak za pecivo.

U drugoj posudi pomešajte ulje, kiselu vodu i so.

Pleh u kom ćete peći dobro nauljite, pa poređajte četiri kore na sve ivice. Zapravo, kore treba da prekrivaju dno pleha, ali i da vise sa strane.

Svaku koru poprskajte mešavinom ulja i kisele vode.

Preko tih kora stavite one koje ste iseckali na trake i njih poprskajte uljem i kiselom voodm.

Fil od fete i jaja ravnomerno rasporedite po korama. Sve zatvorite korama koje vire iz pleha.

Preko toga poređajte četiri preostale kore i svaku poprskajte mešavinom ulja i kisele vode.

Pitu pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)