Novak Đoković, Foto: Ibrahim Ezzat/NurPhoto/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

NIMALO PRIJATNO

HRABROST ILI LUDOST? Doktor OTKRIO u kolikom je Đoković riziku od NOVE POVREDE!

Nikome neće biti lako da ga gleda na terenu

Objavljeno: 24.06.2024. 13:43h > 13:48h

Najbolji teniser današnjice Novak Đoković je fenomen u svakom smislu, a novo čudo nam je priredio kada se za manje od tri nedelje oporavio od operacije meniskusa.

Srpski as se povukao sa Rolan Garosa zbog povrede, hitno je operisan, da bi u nedelju odradio trening na vimbldonskoj travi.

Doktor Goran Rodić govorio je za MONDO o operaciji Novaka Đokovića, predstojećem Vimbldonu, Olimpijskim igrama...

- Meni lično nije čudo. Očekivao sam ga na Vimbldonu, što sam već i rekao. Razmišljao sam u dva pravca. Jedno je da ta intervencija spada u takozvane neinvanzivne metode. Radilo se o povredi meniskusa u kojoj nije rascvetan, nego je samo jedno parče izvađeno, što nije uticalo na njegovu nestabilnost zgloba u kolenu - počeo je Rodić razgovor za MONDO.

Đoković se povredio tokom jednog proklizavanja, nakon što se žalio na kvalitet terena na Rolan Garosu.

- Kada smo ga gledali posle povrede, kamera je pokazala koleno i videlo se da nije bilo otoka, nije bilo otečeno. Moguće da je bilo izliva u kolenu koji se detektuje određenim tehnikama. Ja radim sa ultrazvučnom dijagnostikom, time se i bavim. Ako je izliva bilo, bio je minoran. Kada se sabere, izgurao je do petog seta, tri seta igrao je povređen. Sa lekovima koji su mu skinuli bol, to su čisti analgetici.

Novak Đokovićfoto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

- Bio je to samo prvi deo priče. Intervencija je urađena u roku od 24 sata, najbitnije je da se kod profesionalnih sportista intervencija uradi u što kraćem roku. Ne dozvoljava se da dođe do nekih izliva, krvnih sudova ili da se u nekom vremenu koleno napuni tečnošću. Onda mogu da stradaju druge strukture u kolenu koje su u samom startu povrede intaktne. Tečnost može da napravi komplikacije okolnoj hrskavici i tkivima. Došlo bi do niza reakcija koje bi išle u lošem pravcu i dovelo bi do dodatnih problema sa tkivima. Brza intervencija je bila ključ. Zahvaljujući tom doktoru ili bilo kom drugom koji bi to znao da uradi, je najelegantniji deo te priče. Novak je i fizički i psihički spreman, kada sam sabrao jedno i drugo to je bili ključno.

Koliko Đoković rizikuje na Vimbldonu?

- Ako pričamo o riziku, mislim da nije veći od 10 odsto, što može da se toleriše. Imamo dva problema. Jedan jeste trava kao podloga koja je najneprijatnija za proklizavanje. Posebno jer neće biti očuvana tokom celog turnira. Znate da se trava ogoljava oko osnovne linije najviše kako turnir odmiče. Drugi problem su protivnici. U suštini oni mogu da pokušaju da ga muče, da mu daju rizične lopte, koje gađaju ćoškove ili da ih krate češće nego inače, da bi morao više da istrčava i napred i nazad i levo i desno. Može to delom da bude i dobro, jer nije lako pogađati ćoškove.

Glavni cilj Đokovića je medalja na Olimpijskim igrama gde će se igrati na šljaci.

- Generalno u sportu je vrlo neprijatno kada igraju na različitim podlogama. I kada u fudbalu neke ekipe treniraju na veštačkoj, pa igraju na običnoj travi. Kamoli kada se podloge razlikuju šljaka, beton, trava. Taj domen rizika je u domenu razumnog da tako kažem. On je u dobroj formi, telo je spremno da to podnese. Desno koleno je 90 odsto dobro kao levo. Domen rizika postoji, može da prokliza ili napravi pokret koji može da dovede do povrede. Ali, takav stepen rizika je isti i sa levom nogom, hoću da kažem da jeste rizik, ali u domenu razuma. Ako bude učestvovao, nije nerazumno. Hrabro je. Jedini sam čovek u belom mantilu koji je rekao da ga očekuje tamo.

Novak Đokovićfoto: EPA/MOHAMMED BADRA

Francuski mediji pisali su da je Novaku lekara u Parizu preporučio legendarni rukometaš Nikola Karabatić.

- Moguće je i to, oni su poznanici. Odlična je odluka da se artroskopija uradi što pre, tu na licu mesta. Mogućnost da ga pregleda i operiše vrhunski doktor u takvom gradu velika. Moglo je to da uradi i nekoliko naših doktora, ali je pametno što je uradio to tamo i odmah. Dobitak je što je u 24 sata urađeno. Prolongiranje hirurške intervencije za takve stvari i meniskus može da produži rehabilitaciju.

Bonus video:

(Espreso sport/Mondo/Prenela J.B)