Jezera Srbije, Foto: Printscreen/Youtube/ Inspiracija Dunav, Wikipedia, Printscreen, Wikipedia/Sing.Rab

Lepote srbije

PORED OVAKVE LEPOTE VAM MORE NI NE TREBA: Donosimo vam spisak najlepših jezera u Srbiji, uživanje je zagarantovano!

Ovo su neka od najlepših jezera za izlet van grada

Objavljeno: 24.06.2024. 16:56h

Bilo da želite da pobegnete od gradske vrevre, ili pak želite odmor od visokih temperatura, jedna od najboljih opcija za vas je svakako odlazak na neko od mnoštva prelepih prirodnih i veštačkih jezera koja Srbija ima da ponudi. Za samo nekoliko sati možete uživati u jedinstvenim pejzažima, prirodnim bogatstvima i prelepim plažama zbog kojih ćete se osetiti kao da ste na moru.

Ovo su naše preporuke za neke od najlepših jezera, izdvojili smo za svakoga ponešto. Jedno je, međutim, sigurno - dobar provod i uživanje je zagarantovano.

1. Srebrno jezero

Prvo mesto na našoj listi je i prvo mesto u srcima naroda,Srebrno jezero je jedno od najposećenijih jezera u Srbiji i to nije slučajno. Što zbog lepote i prirode, što zbog izuzetnog položaja, Srebrno jezero je omiljena destinacija Srba, ali i ljudi iz regiona.

To je veštačko jezero koje se nalazi na desnoj obali Dunava i nekada je bio njegov rukavac, da bi kasnije bio pregrađen dvema branama. Srebrno jezero je jedno od većih, ima prosečnu širinu od 300 metara, dubinu od oko 8 metara, a dugačko je 14 kilometara.

Srebrno jezerofoto: Printscreen/Youtube/ Inspiracija Dunav

Jezero je dobilo naziv po srebrnom odsjaju koje dobija pri zalasku sunca u poslepodnevnim satima.

Po sadržaju jezero vam može ponuditi sve što vam je potrebno za ugodan odmor. Tu su brojni restorani, hoteli, sportski tereni i igrališta za decu. Poseduje i akva park koji može da ponudi pet bazena različite dubine.

2. Palićko jezero

Posle najpopularnijeg, sledi najveće.Palićko jezero, nazvano još i Biser Vojvodine, nalazi se na krajnjem severu, na 8 km od Subotice. Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji i njegova prosečna dubina je od 2 do 3,5 m.

Palić je jedan od većih turističkih centara u Srbiji. Obala ovog jezera je cela uređena, postoji dugačko šetalište, biciklističke staze kao i tri plaže od kojih je napoznatija „Ženski štrand“. Međutim, važno je napomenuti da u ovom jezeru nije dozvoljeno kupanje.

Palićko jezerofoto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

U Paliću možete posetiti i čuveni "Veliki park" koji je svoje mesto pronašao kao jedan od najlepših parkova u Srbiji, a izgrađen je u engleskom stilu. I za najmlađe posetioce Palić ima šta da ponudi, Zološki vrt u kome većina životinja nije zatvorena već se slobodno šeta. Palić je značajan umetnički centar, a najpoznatiji događaj je svakako čuveni Festival evropskog filma.

U okolini Palićkog jezera nalazi se veliki broj hotela, vila, spa centara i restorana. Palić je takođe prepoznatljiv po kvalitetnim banjskim kupatilima, gde se leče reumatizam, nervna oboljenja, kao i problemi sa kostima i leđima.

3. Perućačko jezero

Ovo veštačko jezero se napaja vodom iz Drine i nalazi se u blizini naselja po kome i nosi ime, Perućac. Najveći deo pripada kanjonu Drine i okruženo je sa 4 planine - Javor, Devetak, Zvijezda i Tara.

Ovo je idealna destinacija za kupanje i odmor, a kako je veoma popularno, očekujte veće gužve zbog ogromne količine posetilaca.

Perućačko jezerofoto: Wikipedia

Prostor za kupanje oivičen je bovama, a neprekidno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i skakaonice, mogućnost iznajmljivanja čamaca, ali i predivan restoran.

4. Zavojsko jezero

Zavojsko jezero nalazi se ispod Stare planine na jugu Srbije, i jedno je od najlepših i najčistijih vaštačkih jezera u Srbiji.

Ovo jezero je pravo mesto za uživanje, na 15 kilometara od Pirota, na nadmorskoj visini od 612 metara i sa dužinom obalske linije oko 40 kilometara.

Voda u ovom jezeru je jako bistra i mirna, ali zbog velike dubine, koja prelazi i preko 50 metara na nekim mestima, plivačima se savetuje oprez. Najbolje mesto za kupanje na Zavojskom jezeru je deo kod nekadašnjeg sela Mala Lukanja.

Zavojsko jezerofoto: Printscreen

Zavojsko jezero je pre svega poznato po ribljem svetu, a takođe pruža i mogućnosti sportskog ribolova. Zbog toga je ovo mestoveoma atraktivna destinacija i među ribolovcima.

5. Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero, poznato i kao Kokin Brod, nalazi se u dolini Uvca. Brana izgrađena na jezeru je najveća kamena brana u Evropi.

Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji, smešteno na nadmorskoj visini od 880 metara i sa prosečnom dubinom od čak 75 metara.

Temperatura vode u Zlatarskom jezeru nikada ne ide preko 21°C, najhladnija je u januaru, a u julu najtoplija.

Zlatarsko jezerofoto: Wikipedia/Sing.Rab

Ovo jezero je omiljeno izletište mladih. Na obali se nalazi teren za odbojku na pesku.

Zlatarsko jezero je plovno tako da postoji mogućnosti i plovidbe čamcima. Nadohvat ruke se nalaze i razni šumski plodovi, a restorani nude specijalitete ovog kraja. Vožnja čamcem po njegovoj površini predstavlja jedinstven doživljaj, a obale jezera su jedno od omiljenih izletilišta svih koji žele da pobegnu od letnjih vrućina.

Bonus video:

(Espreso/T.Š.)