Prijemni ispit, Foto: Beta / Milan Obradović

STUDENTI

POČELO POLAGANJE ISPITA ZA UPIS NA FAKULTETE: Evo koji fakultet je NAJPOPULARNIJI ove godine

Na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinanasirajućih 5.505.

Objavljeno: 23.06.2024. 14:43h

Od ponedeljka 24. juna počinje polaganje prijemnih ispita na fakultetima Univerziteta u Beogradu, koje će biti završeno do 28. juna 2024. godine. Objavljivanje rezultata mora biti najkasnije do 1. jula na preliminarnoj rang-listi, a objavljivanje konačnih rang-lista fakulteta, odnosno Univerziteta u celini, najkasnije do 8. jula 2024. godine.

Upis će biti realizovan od 8. do 12. ju­la, nakon objavljivanja konačne rang-liste Univerziteta, a prema rasporedu mora biti završen 12. jula 2024. godine do kraja dana. Univerzitet u Beogradu konkursom predviđa da se redosled kandidata za upis u prvu godinu studijskog programa utvrđuje na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju i rezultata postignutih na prijemnom ispitu. Kandidat za upis može da ostvari najviše 100 bodova - navodi se u saopštenju.

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladan Đokić precizira da se uspeh iz srednje škole i rezultat koji kandidat postigne na prijemnom ispitu boduju kao i prethodnih godina - uspeh iz škole 40 odsto, a uspeh na prijemnom ispitu 60 odsto, te da se zbirom ove dve komponente zaokružuje pokazana ukupna uspešnost za upis na fakultet.

foto: Zorana Jevtić

Rektor je kandidatima poželeo uspeh na prijemnim ispitima, sa preporukom da na polaganje dođu odmorni i koncentrisani na rad. Fakulteti pojedinačno određuju pravila procedura sprovođenja prijemnog ispita, u zavisnosti i od prostora koji je za to predviđen.

Podsećamo, na 107 studijskih programa za osnovne akademske, integrisane akademske i osnovne strukovne studije otvoreno je 15.283 mesta, od čega na budžetu 9.778, a samofinanasirajućih 5.505.

Najveće interesovanje vlada za smerove građevinarstvo na Građevinskom fakultetu, softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom, informacioni sistemi i tehnologije na FON, stomatologija na Stomatološkom fakultetu, farmacija na Farmaceutskom, mikrobiologija i fiziologija na Biološkom fakultetu. Vrlo blizu pune kvote su i arhitektura na Arhitektonskom, politikologija na FPN i informatika na Matematičkom fakultetu.

Apsolutno najveći broj prijavljenih je za smer psihologija na Filozofskom fakultetu. Prijavljeno je 525 kandidata na slobodnih 116 mesta.

Izdvojili su se i smerovi koji ni ovoga puta neće dostići kvotu, a to znači da će nam i u buduće faliti određeni kadrovi.

Ovo potonje već osećamo u osnovnom i srednjem obrazovanju, gde nema dovoljno nastavnog kadra. Na Filološkom fakultetu na smeru srpski jezik i književnost prijavilo se samo 40 kandidata, a planirano je da bude primljeno 85 na budžet i još 15 samofinansirajućih. Kao i prethodnih godina, i ove se ne grabe svršeni srednjoškolci da u narednom periodu steknu diplomu na smeru natematika Matematičkog fakulteta, pa se zasad prijavilo samo 141, a predviđeno je da se upiše 205 na budžet i još 45 samofinansirajućih.

Budući studenti nisu pokazali interesovanje ni za Poljoprivredni fakultet, gde se primera radi na smer za prehrambenu tehnologiju prijavilo 91, a gde ima ukupno 240 mesta.

Bonus video:

(Espreso/Mondo/Prenela T.Š.)