Crnac bez jaja, Foto: Printscreen/Youtube/ Domaći Kuhar

SAVRŠEN RECEPT

SRPKE DOMAĆICE ODLEPILE ZA NEOBIČNIM KOLAČEM ''CRNAC BEZ JAJA'': Sočan, ukusan i topi se u ustima - obožavačete ga

Iako ima neobčino ime - crnac bez jaja je savršeno sočan i čokoladni kolač u kome svi uživaju

Objavljeno: 22.06.2024. 13:00h

Srpske domaćice poludele su za kolačem koji se krije iza atraktivnog naziva "Crnac bez jaja". Osim interesantnog imena, koje svakako rasplamsava maštu, ovaj kolač je i izuzetnog ukusa, a sprema se vrlo lako po ovom receptu:

Sastojci

ZA TESTO

  • 3 jogurta (3×180 g)
  • 300 g pšeničnog glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašičice Sode bikarbone
  • maslac za premazivanje pleha

ZA GLAZURU

  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 120 g šećera
  • 120 ml mleka

Priprema

  • Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu izmutite mikserom 2-3 minuta.
  • Smesu izlijte u pleh veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
  • Maslac istopite, maknite s šporeta, ubacite čokoladu, šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  • Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
  • Kolač poslužite sa šlagom, a u sezoni možete poslužiti i s bobičastim voćem po želji.

Bonus video:

(Espreso/T.M./kurir)