Navijači Hrvatske na Evropskom prvenstvu, Foto: nordphoto GmbH/ Witke / imago sportfotodienst / Profimedia

BRUKA

SRAMNA ODBRANA HRVATA: Ovako se pravdaju pred UEFA, i sami znaju da im spasa nema!

Poriču sramne scene sa Evropskog prvenstva

Objavljeno: 21.06.2024. 22:22h > 22:27h

Nezapamćen skandal dogodio se tokom meča između Hrvatske i Albanije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Navijači ovih selekcija su udruženo skandirali sramne uvrede na račun srpskog naroda, a najužasniji povik je bio "Ubij ubij Srbina".

FSS je hitno reagovao i obratio se UEFA od koje zahteva najstrože kazne za izgrednike.

Prema pisanju "Jutarnjeg lista" Hrvati će svoju odbranu zasnovati na tome što se "mali deo Hrvata pridružio Albancima" koji su prvi započeli ovaj huliganski pir.

- Mislim da smo objektivni kad kažemo da se to nije izraženo čulo od naših navijača, iako smo svesni koliko je to teška stvar politički i na svaki drugi način. Kad se ranije događalo, muški smo stali i rekli - je, dogodilo se. Međutim, sada bi nam bilo krivo i nećemo nikome dopustiti da nam to pripiše - rekao je Jurica Jurjević iz FS Hrvatske.

Navijači Albanijefoto: Nderim Kaceli/IPA Sport / ipa-ag / imago sportfotodienst / Profimedia

- Naši iz policije pre utakmice oduzeli su hrvatskim navijačima značajan broj šalova i majica nedozvoljenog sadržaja. Posebno me raduje što ništa od toga nije iz klupskih navijačkih grupa, dakle ultrasa, nego od naših ljudi iz inostranstva koji se vade da nisu znali. Maksimalan je napor napravljen, isteraćemo do kraja to da dokažemo kako nije bilo nikakvog velikog niti organizovanog kršenja propisa od strane hrvatskih navijača - zaključio je Jurjević.

Hrvatima će prvo biti izrečena kazna za pirotehniku, a potom ih očekuje nova sankcija zbog većih prekršaja kao što su diskriminacija i rasizam.

Naravno, Hrvati pokušavaju da se brane na sve načine, a u tamošnjoj javnosti ovo nije nikakvo čudo niti novina, pošto se po njihovim stadionima redovno skandiraju ovakve poruke.

Bonus video:

(Espreso sport/Jutarnji)