Klima uređaji, Foto: Aleksa Petrović, Društvene mreže

propisi su jasni

IMATE PRAVO DA SE ŽALITE AKO VAM KLIMA KAPLJE ZA VRAT! Profesionalni upravnik nam otkriva, EVO ŠTA JE ZABRANJENO

Osim velikih računa za struju, pojedinim građanima bi mogla da stigne i kazna zato što je njihova klima kapljala prolazniku na glavu

Objavljeno: 21.06.2024. 20:59h

Klime su postale neizostavni deo modernog života, posebno u urbanim sredinama gde letnje lemperature mogu biti izuzetno visoke. I u Beogradu je ovaj toplotni talas učinio da klime rade danonoćno.

Osim velikih računa za struju, pojedinim građanima bi mogla da stigne i kazna zato što je njihova spoljna klimatizaciona jedinica kapala prolaznicima na glavu.

Odredbom Grada Beograda, tačno je regulisano kako klima uređaj treba da bude postavljen, a da ne dovede do oštećenja same zgrade i da ne ugrožava bezbednost građana i okoline. Ljubiša Banovački, profesionalni upravnik, objasnio je o kakvim se propisima radi.

Ljubiša Banovačkifoto: Printscreen/Youtube/Novo jutro

"Klima-uređaj bi trebalo da bude postavljen tako da se kondenzovana voda ne izliva na spoljne delove zgrade ili na susednu zgradu, kao ni na površine u javnom korišćenju. Klime ne smeju da dovedu do oštećenja same zgrade i ne smeju da ugrožavaju bezbednost građana i okoline", kaže Banovački za Espreso.

Kako objašnjava, vlasnici stanova kojima nečija klima kaplje na sims, prozor ili im stvara vlagu u zidovima, zatim prolaznici kojima kaplje na glavu, ali i upravnici zgrada problem mogu prijaviti Komunalnoj inspekciji.

"Komunalna inspekcija dođe na lice mesta, vidi o kojoj se klimi radi i naloži mere kako treba da se sprovede ta instalacija kondenza, a da ne kaplje i ukoliko se to ne uradi u naloženom roku, plaća se novčana kazna 5.000 dinara", navodi profesionalni upravnik.

Klima uređaj kapljefoto: Aleksa Petrović

Na pitanje kako propisano treba da bude sprovedena cev od klime, Banovački kaže:

"Na novim zgradama postoji posebna kanalizacija u koju ide kondenz klime i ona je sprovedena u kišnu kanalizaciju od ulice. Na nekim starim zgradama ne postoji ta posebna kanalizacija te ugrađuju male plastične cevi u koje se ubacuje taj kondenz koji zatim ide u kišnu kanalizaciju odnosno u oluk. U centru Beogra postoje zgrade koje nemaju čak ni kišnu kanalizaciju na trotoaru, pa ako oluk ide direktno na trotoar, direktno će ići i kanalizacija od kondenza. Ovaj problem se mora rešiti na nivou grada", objašnjava profesionalnu upravnik.

Kazne drakonske

Kako se navodi u se navodi u Odluci o komunalnom redu. ukoliko komunalna policija ili nadležna inspekcija, po dobijanju prijave i izlasku na teren, utvrdi da je klima-uređaj nepropisno postavljen, ima pravo da napiše odgovarajuću kaznu. Kazne za klima-uređaje mogu da budu visoke i kreću se u rasponu od 5.000 dinara do čak 50.000 dinara. Fizičkom licu će biti napisana kazna u iznosu od 5.000 RSD, preduzetniku sledi kazna od 25.000 dinara, dok će pravnom licu biti napisana kazna u iznosu od 50.000 dinara, a odgovornom licu u okviru pravnog lica 5.000 dinara.

Ukoliko postavljanjem klima-uređaja pravno lice ozbiljno ošteti zgradu ili ugrozi bezbednost okoline, kazne za klima-uređaje mogu da se kreću i do pola miliona dinara.

Klima uređajfoto: Nebojša Mandić

Objekti pod zaštitom

Pomenuta odredba propisuje i mesto postavljanja klima uređaja na zaštićenim stambenim objektima, a koje se određuje na osnovu vrednosti (značaja) objekta, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

Klima-uređaje bi trebalo postaviti tako da nisu vidljivi na uličnoj strani fasade, tj. trebalo bi ih postaviti na dvorišnu fasadu, kalkane, krovove i sl. Ukoliko klima-uređaj mora da bude postavljen na uličnoj fasadi, trebalo bi da bude smešten na nekom diskretnom mestu, kao što je npr. lođa, kako se ne bi narušio estetski izgled objekta.

Narušavanje kućnog reda

Još jedna stvar na koju bi trebalo obratiti pažnju prilikom montiranja klima-uređaja jeste kućni red. Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda navodi jasne odredbe koje bi trebalo poštovati prilikom instalacije uređaja. U slučaju kršenja ovih odredbi, biće propisane odgovarajuće novčane kazne.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso / Pripremila: Jovana Nedeljković)