Glumac, Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

sećanje

ŽENIO SE 3 PUTA I IMAO JE PETORO DECE: Supruge su mu bile POZNATE GLUMICE, a ovako je POČEO NJEGOV PUT

Iza sebe imao je karijeru dugu više od šest decenija

Objavljeno: 20.06.2024. 20:43h

Čuveni glumac Donald Saterlend preminuo je u 88. godini u Majamiju, posle duge borbe sa bolešću. Tužne vesti potvrdili su njegovi predstavnici za štampu.

Donald Saterlend iza sebe imao je karijeru dugu više od šest decenija i preko 190 snimljenih filmova i serija.

Plodonosan glumac uspeo je da se upiše u neke od najprepoznatljivijih filmskih veličina na svetu, pa praktično da ne postoji čovek koji nije pogledao bar jedno ostvarenje u kome je učešće uzeo i Saterlend.

Iza sebe imao je karijeru dugu više od šest decenijafoto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Iako nikada nije dobio neku od velikih filmskih nagrada za neku glavnu ulogu, osvojio je dva Zlatna globusa za najboljeg sporednog glumca - u filmovima "Citizen X" i "Path to War". Takođe, 2017. ovenčan je počasnim Oskarom.

Saterlend je rođen u Kanadi 1935. godini, gde je studirao dramu na Univerzitetu u Torontu, ali se 1957. seli u London gde se pridružio klasi glume na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umetnost. Karijeru je počeo glumeći male uloge u britanskim televizijskim serijama, polako grabeći ka sve poznatijim i ozbiljnim filmovima. Vrata slave otvorio mu je ratni akcioni film "Dvanaest žigosanih" sa tematikom Drugog svetskog rata.

Od sredine osamdestih počeo je njegov karijerni usponfoto: Ian West / PA Images / Profimedia

Glumac je bio ekstremni antiratni aktivista, pa je kasnije snimio još nekoliko filmova sa antiratnom porukom, zbog čega je u period uzmeđu 1971. i 1973. godine bio na "listi za posmatranje" Američke agencije za nacionalnu bezbednost.

Od sredine osamdestih počeo je njegov karijerni uspon koji je trajao praktično do njegovih poslednjih dana, a pokrio je širok spektar žanrova i uloga; snimao je sve - od psiholoških horora preko trilera i naučne fantastike pa sve do ozbiljnih drama i distopijskih filmova.

Saterlend se ženio tri puta, a sve tri njegove supruge bile su glumice. Od 1959. do 1966. bio je u braku sa Luiz Hardik, od 1966. do do 1970. sa Širli Daglas, a od 1972. bio je oženjen Fransin Rejset. Dobio je petoro dece, Kifera, Rosifa, Rejčel, Angusa i Rouga.

Bonus video:

(Espreso/Blic žena/Stefana Pavlović/prenela:B.S.)