SAVRŠENSTVO
OVAKO GRCI PRAVE MAKARONE SA SIROM: Lak RECEPT, totalno drugačiji ukus, VLAŽNE SU I UKUSNE! (VIDEO)
Predlažemo vam da isprobate ovaj recept za zapečene makarone, jer smo sigurni da će vam se dopasti
Zna se da makarone dolaze iz Italije i da oni imaju najbolje recepte. Ali isto tako, u svakoj zemlji domaćice i profesionalni kuvari prilagođavaju čuveno jelo svojim ukusima. Mi vam donosimo i čuveni grčki recept za makarone koji spaja mirisni bešamel sos, nadev od spanaća i feta sira (punjenje za spanakopitu) sa testeninom.
Predlažemo vam da isprobate ovaj recept za zapečene makarone, jer smo sigurni da će vam se dopasti.
Sastojci:
500 g makarona
230 g mocarele
120 g feta sira
Za punjenje:
1 veza mladog luka
3-4 kašike maslinovog ulja
700 g spanaća
1 kašičica sušene mirođije
120 g krem sira
300 g feta sira
Za bešamel sos:
4 kašike maslinovog ulja
6 kašika brašna
4 šolje mleka
1/4 kašičice muskatnog oraščića
2 jajeta
1-2 šolje parmezana
Recept za makarone sa spanaćem i feta sirom:
Skuvajte makarone. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani mladi luk. Pržite dok ne omekša, pa dodajte mleveni beli luk. Pržite minut, a onda u tiganj dodajte i spanaća koji ste očistili i oprali. Posolite i pobiberite, pa pržite dok i spanać ne omekša. Sklonite sa šporeta i dodajte mirođiju i krem sir. Sve lepo promešajte, pa dodajte fetu koju ste izmrvili. Opet sve promešajte dok se sastojci lepo ne sjedine.
U šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte brašno. Pržite par minuta uz neprestano meašnje, a onda sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Kada je bešamel spreman posolite ga, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Sve lepo promešajte. Sklonite sa šporeta, pa dodajte umućena jaja i parmezan i sve dobro sjedinite.
U vatrostalnu posudu stavite porceđene makarone (pola količine), pa prelijte kutlačom bešamel sosa. Zatim izmrvite malo fete i mocarela sira, pa promešajte. Preko sipajte nadev od spanaća, pa dodajte preostalu testeninu i opet sipajte kutlaču bešamel sosa. Pospite feta sirom, kao i mocarelom, pa prelijte preostalim bešamel sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Ostavite da odstoji 2 sata nakon pečenja, pa poslužite.
Bonus video:
(Espreso)