Makarone, Foto: Printscreen/YT/ Dimitra's Dishes

SAVRŠENSTVO

OVAKO GRCI PRAVE MAKARONE SA SIROM: Lak RECEPT, totalno drugačiji ukus, VLAŽNE SU I UKUSNE! (VIDEO)

Predlažemo vam da isprobate ovaj recept za zapečene makarone, jer smo sigurni da će vam se dopasti

Objavljeno: 20.06.2024. 14:30h

Zna se da makarone dolaze iz Italije i da oni imaju najbolje recepte. Ali isto tako, u svakoj zemlji domaćice i profesionalni kuvari prilagođavaju čuveno jelo svojim ukusima. Mi vam donosimo i čuveni grčki recept za makarone koji spaja mirisni bešamel sos, nadev od spanaća i feta sira (punjenje za spanakopitu) sa testeninom.

Predlažemo vam da isprobate ovaj recept za zapečene makarone, jer smo sigurni da će vam se dopasti.

Sastojci:

500 g makarona

230 g mocarele

120 g feta sira

Za punjenje:

1 veza mladog luka

3-4 kašike maslinovog ulja

700 g spanaća

1 kašičica sušene mirođije

120 g krem sira

300 g feta sira

Za bešamel sos:

4 kašike maslinovog ulja

6 kašika brašna

4 šolje mleka

1/4 kašičice muskatnog oraščića

2 jajeta

1-2 šolje parmezana

Recept za makarone sa spanaćem i feta sirom:

Skuvajte makarone. U tiganj sipajte maslinovo ulje, pa dodajte sitno seckani mladi luk. Pržite dok ne omekša, pa dodajte mleveni beli luk. Pržite minut, a onda u tiganj dodajte i spanaća koji ste očistili i oprali. Posolite i pobiberite, pa pržite dok i spanać ne omekša. Sklonite sa šporeta i dodajte mirođiju i krem sir. Sve lepo promešajte, pa dodajte fetu koju ste izmrvili. Opet sve promešajte dok se sastojci lepo ne sjedine.

U šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte brašno. Pržite par minuta uz neprestano meašnje, a onda sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Kada je bešamel spreman posolite ga, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Sve lepo promešajte. Sklonite sa šporeta, pa dodajte umućena jaja i parmezan i sve dobro sjedinite.

U vatrostalnu posudu stavite porceđene makarone (pola količine), pa prelijte kutlačom bešamel sosa. Zatim izmrvite malo fete i mocarela sira, pa promešajte. Preko sipajte nadev od spanaća, pa dodajte preostalu testeninu i opet sipajte kutlaču bešamel sosa. Pospite feta sirom, kao i mocarelom, pa prelijte preostalim bešamel sosom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko sat vremena. Ostavite da odstoji 2 sata nakon pečenja, pa poslužite.

Bonus video:

(Espreso)