probajte
AZIJSKE POHOVANE BANANE PO DOMAĆEM RECEPTU: Savršeno lagana poslastica za svaki dan koju morate probati
Ne tako česta poslastica na domaćij trpezi, pohovane banane važe za jedne od najomiljenijih u svetu
Pohovane banane su jedna od omiljenijih poslastica koja se naručuje u azijskim restoranima. Međutim, recept za njih je izuzetno jednostavan, te ga možete isprobati i sami kod kuće.
Kada pravite pohovane banane najpre promešajte suve sastojke, dodajte im vodu i mešajte dok ne dobijete gustu smesu, gušću od one za palačinke. Dok se ulje greje, banane umočite u smesu i pržite u vrelom ulju dok ne poprime zlatnu boju.
Potrebno je:
- banana 6 komada
- oštro brašno 2,50 šolje
- šećer 2 kašike
- prašak za pecivo 3 kašičice
- gustin 2 kašičice
- so 0,25 kašičice
- voda 2 šolje
- suncokretovo ulje 3 šolje
Priprema:
Oljuštite banane i naseckajte ih na 4 dela. U velikoj činiji izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, gustin i so.
Dodajte vodu. Treba da dobijete gusto, glatko testo. Ako je potrebno dodajte više od 2 šolje vode. Zagrejte ulje u neprijanjajući tiganj na srednje jakoj vatri, ulje treba da postigne temperaturu od 175 stepeni.
Komade banane umačite u testo, jedan po jedan, pustite da se s njih ocedi višak testa te ih pažljivo ubacite u vrelo ulje. Pazite da banane ne dotaknu dno tiganja, kako ne bi zagorele i/ili se zalepile za dno.
Tiganj nemojte da pretrpate - treba da bude dovoljno ulja da svi komadi banane mogu da plutaju u ulju. Pržite dok testo ne porumeni , izvadite iz ulja i stavite na ubrus kako bi se upio višak masnoće. Prelijte medom, sosom od čokolade, karamelom... Ili poslužite uz sladoled od vanile.
Bonus video:
(Espreso/T.M./zenablic/Iris Krdžić)