Reept za pohovane banane, Foto: Printscreen/youtube/ Bakina kuhinja

probajte

AZIJSKE POHOVANE BANANE PO DOMAĆEM RECEPTU: Savršeno lagana poslastica za svaki dan koju morate probati

Ne tako česta poslastica na domaćij trpezi, pohovane banane važe za jedne od najomiljenijih u svetu

Objavljeno: 19.06.2024. 22:36h

Pohovane banane su jedna od omiljenijih poslastica koja se naručuje u azijskim restoranima. Međutim, recept za njih je izuzetno jednostavan, te ga možete isprobati i sami kod kuće.

Kada pravite pohovane banane najpre promešajte suve sastojke, dodajte im vodu i mešajte dok ne dobijete gustu smesu, gušću od one za palačinke. Dok se ulje greje, banane umočite u smesu i pržite u vrelom ulju dok ne poprime zlatnu boju.

Potrebno je:

- banana 6 komada

- oštro brašno 2,50 šolje

- šećer 2 kašike

- prašak za pecivo 3 kašičice

- gustin 2 kašičice

- so 0,25 kašičice

- voda 2 šolje

- suncokretovo ulje 3 šolje

banane su zdravo voće, tako da je i ova poslastica od pohovanih banana pored slatkoće i dobrog ukusa, zdravafoto: Aleksandra Čolić

Priprema:

Oljuštite banane i naseckajte ih na 4 dela. U velikoj činiji izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, gustin i so.

Dodajte vodu. Treba da dobijete gusto, glatko testo. Ako je potrebno dodajte više od 2 šolje vode. Zagrejte ulje u neprijanjajući tiganj na srednje jakoj vatri, ulje treba da postigne temperaturu od 175 stepeni.

Komade banane umačite u testo, jedan po jedan, pustite da se s njih ocedi višak testa te ih pažljivo ubacite u vrelo ulje. Pazite da banane ne dotaknu dno tiganja, kako ne bi zagorele i/ili se zalepile za dno.

Tiganj nemojte da pretrpate - treba da bude dovoljno ulja da svi komadi banane mogu da plutaju u ulju. Pržite dok testo ne porumeni , izvadite iz ulja i stavite na ubrus kako bi se upio višak masnoće. Prelijte medom, sosom od čokolade, karamelom... Ili poslužite uz sladoled od vanile.

Bonus video:

(Espreso/T.M./zenablic/Iris Krdžić)