Najbolji jafa kolač po starinskom receptu, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

SUPER POSLASTICA

STARINSKI KOLAČ KOJI SE GENERACIJAMA OBOŽAVA: Mešavina čokolade i pomorandže je sve što vam treba da se osvežite

Starinski jafa kolač vole sve generacije

Objavljeno: 19.06.2024. 19:59h

Jednostavna priprema po ovom receptu, sastojci koji nisu skupi i pravljenje slatkiša koje će znati da urade čak i početnici. Najbolje rečeno - kolač koji svima uspeva!

Sastojci:

  • Pet jaja
  • 200 grama šećera
  • Jedan vanilin šećer
  • 300 mililitara mleka
  • 250 grama brašna
  • Prašak za pecivo
  • Dve pomorandže
  • Džem od kajsija
  • 70 grama putera
  • 10 grama prah šećera
  • 50 grama otopljene čokolade
Starinski jafa kolač sa pomorandžom i čokoladomfoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema:

Žumanca odvojite od belanaca. Žumanca umutite sa šećerom. Potom dodajte jedan vanilin šećer i četiri kašike ulja. Sipajte 300 mililitara mleka. Kada ste sjedinili, sipajte brašno zajedno sa praškom za pecivo. Sjedinite mikserom.

U drugoj posudi umutite belanca. Prebacujte ručno u činiju sa brašnom i kašikom sjedinite. Od te smese pečete dve korice na 180 stepeni.

Pomorandže dobro operite u sodi bikarboni i isecite ih sa sve korom. Pomorandže sameljite u blenderu. Dodajte četiri pune kašike džema od kajsija, otopljen puter, prah šećer i otopljenu čokoladu. Manju koru koju ste pekli izmrvite u činiju. Sjedinite rukom, pa mikserom, probajte i posnu verziju svetogorskog jafa kolača.

Stavite smesu preko druge kore i prelijte otopljenom čokoladom. Pustite da se stegne preko noći.

Bonus video:

(Espreso/T.M./republika/N.J.)