Krompir, Foto: Youtube printscreen/Temponaut Timelapse

SJAJAN TRIK

KROMPIR VAM NIKAD NEĆE ISTRULITI NI PROKLIJATI AKO ZNATE ZA OVAJ TRIK: Dovoljno je da uradite ovo i trajaće dugo

Najbolji način za čuvanje krompira je ovaj

Objavljeno: 19.06.2024. 18:29h

Osim što može da se pripremi na razne načine, za razliku od većine proizvoda, krompir može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Iako je krompir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje.

Rok trajanja krompira zavisi od toga kako je pohranjen. Sveži krompir bez mrlja, koji se čuva u idealnim uslovima, može da se čuva i do nekoliko meseci.

Ako se krompir čuva na temperaturi iznad 12°C stepeni, brže će da dehidrira što će smanjiti njegov rok trajanja. Čak i pod manje idealnim uslovima, krompir može da izdrži nekoliko nedelja.

Najbolji način za čuvanje krompira: Neka bude suv

Iako bi moglo da bude primamljivo da se ispere prašnjavi krompir pre skladištenja, oduprite se tom porivu. Vlaga lako može da se uhvati na koricu krompira i da stvori previše vlažno okruženje, što uzrokuje miris plesni i brže starenje.

Stavite ga u korpu ili vrećicu

Još jedna tajna za očuvanje svežine krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Naime, krompiri se često prodaju u mrežastoj vrećici koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha. U tom slučaju možete da ih ostavite pohranjene u toj vrećici.

Pronađite hladno, tamno mesto

Krompir se uzgaja u podzemlju i voli da su uslovi što bliži takvima – tamni i hladni. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 12°C stepeni tako da je podrum idealan. Ako nemate hladan podrum, držite krompir na najmračnijem i najhladnijem mestu. Idealno rešenje je ostava koja nije ni blizu izvora toplote kao što su mesta u blizini šporeta ili mašine za sudove.

Bonus video

(Espreso/Srbijadanas/Jelena Gajić/Prenela D.Č.)