Vladimir Putin i Kim Džong Un, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

istorijska poseta

SAVEZ PROTIV AMERIKE, JEFTINA RADNA SNAGA, ORUŽJE? Šta Putin i Kim mogu da urade jedan za drugoga?

Istorijska poseta Severnoj Koreji karta za tajni savez protiv Amerike, vojno naoružanje i jeftinu radnu snagu

Objavljeno: 19.06.2024. 07:19h

Posle 24 godine ruski predsednik Vladimir Putin prvi put je doputovao u utorak u posetu Severnoj Koreji, obećavajući da će unaprediti trgovinske i bezbednosne veze sa zemljom i stati uz Pjongjang da odbrani svoje interese u odnosima sa SAD.

Putin je rekao da će odnose sa Severnom Korejom podići na viši nivo i obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, javila je severnokorejska državna agencija KCNA uoči njegove posete.

Poseta ruskog predsednika Pjongjangu signal je produbljivanje odnosa između ove dve zemlje. Kina koja čini više od 90 odsto trgovine Severne Koreje bila je njen najpouzdaniji donator pomoći i diplomatski saveznik. Ali poseta Vladimira Putina Pjongjangu, dokaz je jačanja bezbednosnih i privrednih veza sa Rusijom.

Pjongjangfoto: AP

Kako Rusija pomaže Severnoj Koreji?

Kina nije jedina regionalna sila koja je navodno pomogla Severnoj Koreji da zaobiđe sankcije UN i spreči kolaps svoje ekonomije. Prošlog meseca SAD je tvrdio da je Rusija isporučivala naftu Severnoj Koreji u količinama koje navodno premašuju ograničenje koje je nametnulo Veće bezbednosti UN-a.

Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, rekao je da blizina trgovačkih luka dveju zemalja znači da se snabdevanje naftom može nastaviti neograničeno dugo. Zatvaranje granica uvedeno tokom pandemije kovida dramatično je smanjilo trgovinsku sposobnost Severne Koreje i nanelo dodatnu štetu njenoj oslabljenoj ekonomiji. Veruje se da je Kim Džong Un obezbedio snabdevanje hranom, kao i energijom, iz Rusije, kako bi rešio problem nestašica, a očekuje se da će učiniti isto i prilikom susreta s Putinom. Rusija i Severna Koreja su 2022. godine ponovno pokrenule putovanje vozom po prvi put otkako su prekinuta putovanja železnicom nakon pojave kovida. Među teretom na prvom putovanju bilo je i 30 rasnih konja.

Šta Severna Koreja može ponuditi Rusiji?

Severna Koreja jedno je od najsiromašnijih društava na svetu, ali ima robu koja je omogućila jačanje prijateljstva između Putina i Kima, a to je vojna oprema. Kada su se sastali u Vladivostoku pre devet meseci, lideri dve zemlje su navodno postigli dogovor prema kojem bi Rusija delila tehnološko znanje kako bi pomogla razvijanje severnokorejskog svemirskog programa u zamenu za municiju i oružje za upotrebu u ratu u Ukrajini. Iako je Kremlj nazvao izveštaj o poslu s oružjem "apsurdnim", postoje dokazi da su severnokorejske balističke rakete korišćene u Ukrajini.

Ukrajinafoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Južnokorejski ministar odbrane, Šin Won Sik, rekao je u intervjuu za Blumberg njuz da je Seul identifikovao najmanje 10.000 brodskih kontejnera poslatih sa Severa u Rusiju za koje se veruje da sadrže artiljerijsku municiju i drugo oružje.

Na stranu oružje, Severna Koreja ima unosnu izvoznu industriju ljudskih resursa: radnici koji se šalju u inostranstvo kako bi zaradili preko potrebnu stranu valutu za režim. Rusija nije izuzetak. Ruski zvaničnici razgovarali su o "radu na političkim aranžmanima" za zapošljavanje 20.000 do 50.000 severnokorejskih radnika, prkoseći UN koji su zahtevale da svi radnici budu vraćeni u domovinu do kraja 2019. Godine 2022., ruski ambasador u Pjongjangu, Aleksandar Matsegora, rekao je da bi Severnokorejci bi mogli biti angažovani na obnovi infrastrukture u okupiranim regijama Ukrajine.

Pokušava li Rusija da spreči sankcije protiv Severne Koreje?

Sa svoje pozicije stalne članice Veća bezbednosti UN, Rusija je znatno otežala pooštravanje sankcija protiv Severne Koreje i preispitivanje onih koje su već na snazi. Zajedno sa Kinom, glasala je protiv dodatnih mera kao odgovor na lansiranja balističkih projektila 2022., a u martu je stavila veto na obnavljanje angažovanja stručnjaka UN zaduženih za praćenje sprovođenje sankcija Veća bezbednosti. Uprkos političkim napetostima između pet stalnih država članica, Veće bezbednosti jednom je uspelo da postigne jednoglasnost u osujećivanju Pjongjangovih balističkih projektila i nuklearnih ambicija, ali taj konsenzus je razoren.

Šta se promenilo od poslednje Putinove posete?

Kada je Putin poslednji put posetio Pjongjang, 2000. godine, Rusija je bila članica G8. Severna Koreja, kojom je tada vladao Kimov otac Kim Džong Il, bila je još šest godina udaljena od izvođenja svog prvog nuklearnog testa. Geopolitička klima promenila se do neprepoznatljivosti, podstaknuta tvrđim Putinom i mlađim Kimom koji je odlučio da pretvori svoju zemlju u pravu nuklearnu silu.

Ruska invazija Ukrajine u februaru 2022., zajedno s rekordnim brojem severnokorejskih raketnih testiranja iste godine, produbili su međunarodnu izolaciju obe zemlje.

To je zauzvrat približilo Putina i Kima u suprotstavljanju "neprijateljskim" Sjedinjenim Američkim državama i njegovim saveznicima u Evropi i severoistočnoj Aziji. Kulminiraće ove nedelje privrednim i bezbednosnim sporazumima koji, prema Putinovim rečima, pokazuju da su ti "saborci" "spremni da se suoče sa s ambicijama zapada"

Bonus video:

(Espreso / Blic / Gardijan / Prenela: J.N.)