EM ZDRAVO, EM UKUSNO
NAJZDRAVIJA ČORBA ZA VRELE DANE KAKVU SU SPREMALE NAŠE BAKE: Savršeno je ukusna i kremasta, a PRELAKO se sprema
Bela čorba sa piletinom je jelo koje ima dugu tradiciju na domaćim trpezama
Ovo klasično jelo može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, a predstavlja nutritivno bogat obrok. Neizostavna je kako tokom prazničnih dana, tako i kao deo svakodnevnog ručka.
Ovaj klasični recept za belu čorbu pruža jednostavno i ukusno jelo koje će sigurno zadovoljiti svačije ukuse. Ukoliko volite tradicionalnu kuhinju, ovo je recept koji vredi isprobati, a upravo tako su nam je spremale naše bake.
Sastojci:
- litar i po vode
- 600 g pilećeg mesa
- 2 srednje šargarepe
- 100 g celera
- 3 srednja krompira ili 6 mladih krompirića
- Malo korena peršuna i pašknata
- 2 kašičice soli
- Biber po ukusu
- 2 lista lovora (opciono)
- Oko 2 kašičice biljnog začina
- 2 žumanca
- Oko 2 dl kisele pavlake
Priprema:
U veću šerpu sipati vodu i zagrejati na najvišoj temperaturi. Pileće meso dobro oprati i staviti u šerpu sa vodom da se kuva. Dodati očišćeno povrće i korenje peršuna i paškanata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.
Prohladiti meso i povrće, zatim rastaviti meso od kostiju i iseckajti ga na sitne komade. Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati povrće i meso. Kuvati na srednjoj temperaturi. Začiniti čorbu.
Pripremite zapršku od žumanaca i kisele pavlake, pa je polako uliti u vrelu tečnost uz stalno mešanje. Po želji, u čorbu možete dodati limun ili sirće za više kiselosti, kao i svež peršunov list za dodatnu aromu.
Bonus video:
(Espreso/T.M./srecnarepublika/Ana Đelić)