Najzdravija bela čorba za tople dane, Foto: Printscreen/Youtube/ Sherpica Recipes

EM ZDRAVO, EM UKUSNO

NAJZDRAVIJA ČORBA ZA VRELE DANE KAKVU SU SPREMALE NAŠE BAKE: Savršeno je ukusna i kremasta, a PRELAKO se sprema

Bela čorba sa piletinom je jelo koje ima dugu tradiciju na domaćim trpezama

Objavljeno: 18.06.2024. 23:20h

Ovo klasično jelo može se poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, a predstavlja nutritivno bogat obrok. Neizostavna je kako tokom prazničnih dana, tako i kao deo svakodnevnog ručka.

Ovaj klasični recept za belu čorbu pruža jednostavno i ukusno jelo koje će sigurno zadovoljiti svačije ukuse. Ukoliko volite tradicionalnu kuhinju, ovo je recept koji vredi isprobati, a upravo tako su nam je spremale naše bake.

Sastojci:

  • litar i po vode
  • 600 g pilećeg mesa
  • 2 srednje šargarepe
  • 100 g celera
  • 3 srednja krompira ili 6 mladih krompirića
  • Malo korena peršuna i pašknata
  • 2 kašičice soli
  • Biber po ukusu
  • 2 lista lovora (opciono)
  • Oko 2 kašičice biljnog začina
  • 2 žumanca
  • Oko 2 dl kisele pavlake
Kremasta i ukusna bela čorba kakvu su naše bake spremalefoto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i zagrejati na najvišoj temperaturi. Pileće meso dobro oprati i staviti u šerpu sa vodom da se kuva. Dodati očišćeno povrće i korenje peršuna i paškanata. Kada meso počne da se odvaja od kostiju, skloniti sa vatre i procediti tečnost.

Prohladiti meso i povrće, zatim rastaviti meso od kostiju i iseckajti ga na sitne komade. Proceđenu tečnost vratiti u lonac i dodati povrće i meso. Kuvati na srednjoj temperaturi. Začiniti čorbu.

Pripremite zapršku od žumanaca i kisele pavlake, pa je polako uliti u vrelu tečnost uz stalno mešanje. Po želji, u čorbu možete dodati limun ili sirće za više kiselosti, kao i svež peršunov list za dodatnu aromu.

Bonus video:

(Espreso/T.M./srecnarepublika/Ana Đelić)