Vladimir Puti, Foto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

manevri

40 RUSKIH BRODOVA, 20ak AVIONA I HELIKOPTERA U PACIFIKU: Novo pomeranje Putinove vojske! POČELI MANEVRI, OBJAVLJENO

Vežbe su najavljene u trenutku kada se očekuje poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji

Objavljeno: 18.06.2024. 11:43h > 11:47h

Rusija je započela pomorske vežbe na Pacifiku, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Vežbe će biti usmerene na podmornice i na vazdušne udare.

U manevrima, koji će trajati 10 dana na ruskom Dalekom istoku, učestvovaće oko 40 brodova i dvadesetak aviona i helikoptera.

Kremlj, ilustracijafoto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Vežbe su najavljene u trenutku kada se očekuje poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji u cilju sklapanja strateškog partnerstva između Moskve i Pjongjanga.

Poseta Putina Severnoj Koreji

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će odnose sa Severnom Korejom podignuti na viši nivo, te je obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, obavestila je severnokorejska državna agencija KCNA uoči njegove posete toj zemlji.

U pismu objavljenom u severnokorejskim novinama Rodong Sinmun, medijima vladajuće Radničke stranke, Putin je istaknuo da su dve zemlje tokom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i poverenju.

Putin stiže u dvodnevnu posetu

Putin je zahvalio Severnoj Koreji za podršku ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, te je obećao podršku nastojanjima Pjongjanga da odbrani svoje interese uprkos, kako je napisao, "pritisku, ucenama i vojnim pretnjama SAD-a".

Kim Džong-un i Vladimir Putinfoto: EPA YONHAP SOUTH KOREA OUT, Pavel Bednyakov Sputnik Kremlin Pool Photo via AP

Članak je objavljen dan nakon što su dve zemlje objavile da će Putin posetiti Severnu Koreju prvi put u 24 godine. Poseta bi trebao da traje dva dana, danas i sutra. Ruska agencija TASS objavila je pak da je ruski predsednik istaknuo da će saradnja dve zemlje biti još bliža, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u odbrani od pritiska sa Zapada.

Putin je u članku, kako navodi TASS, istaknuo da je Severna Koreja bila i ostala "pouzdan partner" koji razmišlja na "sličan način" kao i Rusija.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)