recept
MEKSIČKO JELO KOJE ĆE SRBI OBOŽAVATI: Ukusna zapečena ĆURETINA SA POVRĆEM, a TAJNA je u OVOM SASTOJKU
Umesto kukurznih tortilja koristite tikvice vrlo tanko isečene
Poznato meksičko jelo, enčilade, može da se napravi u potpuno letnjoj varijanti sa tikvicama i povrćem, pa vam tortilje neće biti potrebne. Ukoliko vam se dopadne, možda ćete želeti da ih napravite sa piletinom i sirom, zapečene u rerni. Evo i kako se prave sa mlevenom ćuretinom i povrćem!
Sastojci:
450 g tikvica
2 kašike maslinovog ulja
450 g mlevene ćuretine
1 srednji luk, sitno iseckan
1 velika crvena paprika, očišćena i sitno iseckana
1 kašičica mlevenog kima
1 kašičica slatke mlevene paprike
So po ukusu
3 čena belog luka, sitno narendana
280 ml pardajz sosa
425 g crnog pasulja iz konzerve, ispranog i oceđenog
180 g zrna kukuruza
30 g seckane kisele paprike
250 g iseckanog kačkavalja
Pavlaka i seckani svež peršun, za serviranje
Recept za enčiladu sa mlevenom ćuretinom i povrćem:
Ljuštilicom za povrće veoma tanko isecite tikvice po dužini na trake i stavite ih na stranu. Zagrejte rernu na 190º. U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrejte ulje. Ubacite mlevenu ćuretinu, crni luk, papriku, kim, mlevenu slatku papriku i so. Pržite, lomeći ćuretinu kašikom i povremeno mešajući, dok meso ne porumeni i povrće ne omekša, 5 do 8 minuta.
Dodajte beli luk i nastavite da pržite mešajući, oko 1 minut. Dodajte paradajz sos, pasulj, kukuruz i kiselu papriku. Pustite da provri i dinstajte na srednje jakoj vatri, povremeno mešajući, dok se ne zgusne, 3 do 5 minuta. Skinite tiganj sa vatre.
Podmažite posudu za pečenje uljem. Poređajte jednu četvrtinu traka tikvica na dno tepsije, tako da se malo preklapaju. Kašikom preko njih pospite jednu trećinu mešavine ćuretine. Ponovite 2 puta, završavajući slojem tikvica. Pospite vrh sirom.
Pecite u rerni oko 30 minuta. Servirajte posuto kiselim paprikama, peršunom i pavlakom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)