Novica Živković, Foto: Printscreen, Facebook/legende devedesetih

devedesete

ON JE NAJMISTERIOZNIJI LIK PODZEMLJA, ZBOG NJEGA SU MNOGI ZAVRŠILI U KOVČEGU! Imao MRKI POGLED, a niko ne zna da...

Njega su u njegovom selu zvali Kandri, a nakon toga je dobio nadimak Stiv

Objavljeno: 17.06.2024. 08:23h > 09:05h

Novica Živković, koji je postao poznat po nadimku Stiv, rođen je na periferiji periferije Evrope, u selu Gornja Slatina kod Leskovca, gde je proveo detinjstvo. Ali, već tada je slušao o „žestokim momcima“ koji su harali Francuskom i rešio je da sreću potraži u „Gradu svetlosti“ - Parizu. To što su mnogi od tih žestokih momaka završili u kovčegu, nije ga brinulo. Mladi Srbin stigao je u Pariz i brzo se snašao. Povezao se sa srpskim kriminalcima i počeo da za njih uteruje dugove i radi kao obezbeđenje.

Njega su u njegovom selu zvali Kandri, a nakon toga je dobio nadimak Stiv.

Ljudi ga i dan danas po tome pamte. Takođe je imao mnogo imena, a jedan od njegovih alijasa je bio Radiša Jovanović - neki su ga po tome i znali.

Novica Živkovićfoto: Printscreen/Facebook/Legende devedesetih

Ipak, ono što su početkom osamdesetih godina 20. veka u Francuskoj radili Bruno Sulak i Srbin Novica Stiv Živković francusku policiju boli i danas, skoro četiri decenije od njihove smrti.

Obojica su rođeni kao autsajderi, marginalci, gubitnici ali su rešili da stvari uzmu u svoje ruke i postali su najozloglašeniji pljačkaši zlatara u Francuskoj i državni neprijatelji broj jedan. Ipak, razlikovali su se od ostalih kriminalaca, pa su ih poštovali čak i policajci koji su ih jurili, a cela Francuska je u toj igri lopova i žandara navijala za lopove.

Na Fejsbuk stranici Legende devedesetih je 1. avgusta 2020. godine objavljena priča o Stivu i njegovom životu:

Iz ove male oronule stare kuće (levo) u selu Slatina kraj Leskovca otisnuo se u svet Novica Živković koji je u Francuskoj bio poznati pljačkaš, ali i glumac i producent filmova u kojima su glumili velikani poput Belmonda.

Novicu su u njegovom selu zvali Kandri, a kasnije je dobio nadimak Stiv, po kome ga i dan danas znaju. Imao je mnogo imena, jedan od njegovih alijasa bio je "Radiša Jovanović", ime po kom su ga neki znali.

Zajedno sa Brunom Sulakom bio je strah i trepet za sve banke i zlatare na Zapadu. Dok je živeo u Jugoslaviji nije imao problema sa zakonom, osim onda kada je kao veliki ljubitelj golubova, "doneo" tuđi kavez u svoje dvorište, kako je on to u žargonu govorio.

Stiv je imao dva lica: Na slici dole levo ga vidimo kao glumca u francuskom filmu gde je igrao inspektora, a dole desno je fotografija iz pravog života nastala posle jedne uspešne pljačke zlatare.

Novica je nameravao da se vrati u domovinu, slao je pare od kojih je napravljena velika kuća (desno u pozadini), ali Stiv ili Kandri kako su ga komšije zvale, nikada nije stigao u njoj da živi, ubijen je u zasedi francuske policije.

Tu su još neki podaci o njemu, a to je da je Živković naučio da vozi helikopter i spremio se da izvede još jednu spektakulranu akciju. Iznajmio je helikopter i spremao se da ode po svog prijatelja, ali je ubijen 11. marta 1984. godine na heliodromu, dok je išao ka letelici, identično kao Belmondo u filmu „Profesionalac“ u kome se Stiv pojavio. Zvanična verzija je bila da je pokušao da pruži otpor, ali u to niko nije poverovao, a prema nalazima autopsije, ubijen je hicima sa leđa i to iz snajpera.

Bonus video:

(Espreso/Kurir/Prenela: N.J)