Vrućine, Foto: Marina Lopičić

evropa gori

DRAMATIČNA PROGNOZA SLAVNOG METEOROLOGA: "Zarobila nas je toplotna kupola, ŽIVA SE PENJE DO 40 STEPENI"

Slavni meteorolog objavio dramatičnu prognozu za istočnu Evropu

Objavljeno: 16.06.2024. 21:12h

Poznati slovenački meteorolog Marko Korošec objavio je detaljnu vremensku prognozu za naredni period, prilikom čega je napomenu da je prvi mesec meteorološkog leta 2024. godine počeo hladnim i vlažnim vremenom u većem delu Evrope, dok je jugoistočna Evropa imala više letnjih uslova. Korošec predviđa da će se vremenske prilike promeniti, donoseći toplotne talase u južnu, centralnu i istočnu Evropu.

Očekuje se da će temperature porasti do srednjih i visokih 30-ih u mnogim zemljama, potencijalno dostići 40°C po prvi put ovog leta u severnijim regionima. Najveće temperaturne anomalije predviđaju se za Srednju Evropu i Balkansko poluostrvo. Ovaj toplotni talas proširiće se širom Evrope do sredine nedelje, dok će se visoki pritisak tokom vikenda kretati ka istoku, povećavajući šanse za loše vremenske prilike u zapadnoj Evropi.

Mestimično vreme koje se uskoro menja

Vremenski uslovi u Evropi su uglavnom bili ispod proseka ovog meseca zbog upornih kiša i vremenskih sistema, uključujući poplave u Nemačkoj. Izuzetak su bili južni Balkan i jugoistočna Evropa, gde su izuzetno visoke temperature zahvatile Grčku i Tursku. Prva polovina juna 2024. godine bila je ispod proseka u pogledu temperatura na većem delu kontinenta, ali će se uslovi poboljšati u drugoj polovini meseca sa stabilnijom i toplijom vremenskom prognozom.

Ove nedelje se u centralnoj Evropi, na Balkanu i u istočnoj Evropi očekuje temperatura preko 30 stepeni, uz mogućnost da u najtoplijim danima dostignu i više od 40 stepeni.

Temperature iznad proseka

Na zapadu i severu Evrope temperature će sredinom juna ostati blizu ili ispod proseka. Glavni uzrok predstojećeg toplotnog talasa je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplotna kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vreme, ova pojava pojačava toplotne talase. Toplotna kupola je uobičajena letnja šema u Evropi i Severnoj Americi, mada se može pojaviti i u jesen, kao što je slučaj ove godine. Ukratko, toplotna kupola deluje kao pokrivač koji zadržava toplu vazdušnu masu i gura je prema zemlji. Ovo rezultira lepim, stabilnim i često suvim vremenom sa minimalnom šansom za padavine ili oblake.

Visoki rizik od požara širom Evrope

Tokom sušnog leta, suša i toplije vreme često povećavaju rizik od požara kako se suvi uslovi razvijaju ili pogoršavaju. Primeri su poznati sa severozapada Pacifika i drugih delova zapadne Severne Amerike poslednjih godina, kao i iz Evrope, kao što su Grčka i Portugal, tokom proteklih letnjih sezona. Toplotna kupola takođe često doprinosi smrtonosnim toplotnim talasima širom sveta, jer visoke temperature obično traju veoma dugo. U 2023. ovakvi događaji sa toplotnom kupolom doneli su rekordne temperature u mnogim zemljama, čak i tokom jesenjih meseci.

Širenje toplotne kupole

Pod toplotnom kupolom, dnevne prosečne i maksimalne temperature su obično znatno iznad normalnog proseka. Kada je toplotna kupola veoma izražena, to može dovesti do rekordnih temperatura, kao što smo videli širom sveta ove godine. Ova pojava je posebno upadljiva kada se razvije rano u leto ili u kasnu jesen.

Ulaskom u sredinu juna vremenska situacija u Evropi se menja ka stabilnijim, ali znatno toplijim uslovima. Toplotna kupola koja se širi od mediteranskog područja ka srednjoj i istočnoj Evropi donosi znatno topliju vazdušnu masu u odnosu na početak meseca.

Nad srednjom Evropom i Balkanskim poluostrvom se stabilizuje greben visokog pritiska, dok se u isto vreme nad Pirinejskim poluostrvom razvija duboki nizak pritisak, a nad istočnim Mediteranom slabi pritisak. Južni vazdušni tok uspostavlja značajan toplotni talas ispod toplotne kupole, donoseći znatno topliju vazdušnu masu koja se širi na sever od severne Afrike preko Sredozemnog mora do centralne i istočne Evrope tokom rane do sredine nedelje.

Bonus video:

(Espreso / Večernji list / Prenela: J.N.)