Stara dobra - puslica torta, Foto: Printscreen/Youtube/mojamalakuhinja

NEMA JOJ RAVNE

BOŽANSTVENA DOMAĆA PUSLICA TORTA PO STAROM RECEPTU: Savršeni zalogaji koji se tope pod nepcima

Priprema ove torte iziskuje pažnju i vreme, ali njen ukus i finoća ne mogu da se mere ni sa čim

Objavljeno: 16.06.2024. 18:31h

Jedna od najlepših domaćih torti svakako je puslica, a jedna iskusna domaćica podelila je sa nama recept koji defintivno zaslužuje da se nađe u vašoj svesci.

Za njenu pripremu je potrebno odvojiti malo više vremena, ali kada je probate vaša čula će vam biti zahvalna toliko da ćete je odmah ponovo praviti, a probajte i recept za čuvenu medovik tortu.

Potrebno je:

Za koru:

  • 12 belanaca
  • 500 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Priprema:

Penasto umutiti 12 belanaca postepeno dodajući šećer i sirće. Dobro zagrejati rernu i staviti koru da se peče. Kad malo počne da raste smanjiti na 170 stepeni i sušiti koru skoro sat vremena.

Kore za puslica tortufoto: Printscreen Youtube/littlehomesweetkitchen

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 300 g šećera
  • 12 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika gustina
  • 1 puding od vanile
  • 1 margarin
  • 50 g šećera u prahu
  • 150 g šlaga

Priprema:

  • U jednom litru mleka skuvati 300 g šećera (samo da provri). Posebno umutiti 12 žumanaca sa 5 kašika brašna, 5 kašika gustina, 1 puding od vanile sa malo mleka (oduzeti od 1 litra). Sve to sipati u mleko i skuvati krem.
  • Kada se ohladi u ovo se doda jedan margarin umućen sa 50 g šećera u prahu. Posebno umutiti 150 g šlaga i dodati u ohlađen krem.
  • Sve ovo podeliti u dva dela. U jedan deo staviti 250 g mlevenih oraha.
  • Umutiti 150 g šlaga sa malo kisele vode. Po želji dodati malo prah šećera.

Filovati:

Kora, fil sa orasima, fil bez orasa, šlag

Bonus video:

(Espreso/T.M./Glossy)