Natalija Nika Stevanović, Foto: Privatna arhiva

pomozimo nataliji

NIKA SE BORI SA 9 TEŠKIH DIJAGNOZA: Ima samo 34 kilograma, a mladost provodi u bolnicama! MORAMO JOJ HITNO POMOĆI

Imala je pet godina kada je na njenu majku i nju naleteo automobil, a bila je u komi 32 dana

Objavljeno: 14.06.2024. 10:43h > 10:49h

Natalija Nika Stevanović (20) je rođena carskim rezom i to prvog dana 22. gestacijske nedelje. Posle rođenja je dugo boravila u inkubatoru i kao posledica su se javili divergentni strabizam na oba oka i nistagmus. Sa pet godina Nika je jedva preživela stravičnu saobraćajnu nesreću. Te 2009. godine reanimirana je tri puta za manje od 24 sata i prognoze su bile da će živeti kao biljka. Bila je u kliničkoj smrti i trideset dva dana u komi, a tom prilikom je zadobila i potres mozga, subarahnoidalno krvarenje, subarahnoidalni hematom, epileptične statuse, prelom lobanje, prelom butne i pubične kosti, unutrašnja krvarenja i pucanje plućne maramice. Tada je operisana osam puta i ugrađeni su joj VP i VA šant zbog hidrocefalusa. Kao posledice ove teške nesreće, koju je Nika čudom preživela pojavili su se: hemiplegia i hemipareza leve strane tela, tremor leve ruke, mikrocista a leva noga joj je ostala kraća za jedan centimetar. Nika ima farmakorezistentnu epilepsiju i pije kombinaciju četiri leka ali uprkos tome ona ima više od 30 napada dnevno. Nika ima i cističnu fibrozu (nasledna bolest, koja se karakteriše promenama na plućima i pankreasu gde se stvara sekret koji može dovesti do zapaljenja i insuficijencije oba organa) kao i opstruktivni hidrocefalus. Leči se i od dijabetesa, celijakije i velikog broja alergija.

Pomozimo Natalijifoto: Fondacija humanost bez granica

Natalija je hrabra i jaka i izborila se sa svim nedaćama koje su je tada zadesile i nakon dugog oporavka, puštena je na kućno lečenje. Uprkos svemu Nika je jedna vedra i nasmejana devojčica, koja je upisala Medicinski fakultet i korak je bliže da ostvari svoj san i postane neurohirurg, kao čovek, koji joj je spasio život i kojeg mnogo voli. Dete je otpisano od strane svih doktora zbog tumorske promene na mozgu, koja se pojavila na zadnjoj magnetnoj rezonanci 21.01.2023. Nika je visoka 159 cm a ima samo 34kg.

FOTO: Fondacija Humanost bez granica
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva
Pomozimo Natalijifoto: Fondacija humanost bez granica

Uplate za pomoć u lečenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem E-doniraj internet plaćanjem platnim karticama iz celog sveta, kao i preko platforme PayPal.

Cena SMS poruke iznosi 200 dinara. PDV se ne naplaćuje. Mogućnost slanja SMS poruka imaju korisnici MTS, Yettel, A1 i Globaltel mreže. Cena poziva iz Mtel mreže iznosi 2KM.

Pomozimo Nataliji!

SMS Srbija: 77 na 2407

Poziv BiH: 17135 Dinarski račun: 160-505644-30

KM: 1610000299720020

Svrha doznake: 77

Devizni račun: 00-540-0002728.9

IBAN: RS35160005400002728998

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Online donacije: E-doniraj, PayPal

Bonus video:

(Espreso / Fondacija Humanost bez granica / Prenela: J.N.)