Kiša, Foto: Beta / Dragan Gojić

vreme u srbiji

U OVIM DELOVIMA SRBIJE ĆE PLJUŠTATI KIŠA, KOJA STIŽE U SVE VELIKE GRADOVE: U pola zemlje na snazi žuti meteoalarm

Na snazi je u zeleni meteoalarm koji ne zahteva se posebna pripravnost u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju

Objavljeno: 14.06.2024. 08:05h

Danas se samo još pre podne na jugozapadu, jugu i istoku Srbije ponegde očekuje kiša ili pljusak sa grmljavinom, dok će se u ostalim krajevima razvedriti, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Kako je saopštio RHMZ, u Srbiji će danas biti umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, a posle podne očekuje se prestanak padavina, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Žuti meteoalarm u pola Srbije

Žuti meteoalarm je upaljen u više delova Srbije, i to na istoku, jugoistoku, jugozapadu Srbije, kao i na Kosovu i Metohiji

Prognozirane meteorološke pojave za datum: 14.06.2024.foto: Printscreen/RHMZ

Žuti meteoalarm podrazumeva da vreme može biti opasno, a da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Na snazi je u zeleni meteoalarm koji ne zahteva se posebna pripravnost u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beogradu, zapadnoj Srbiji, Šumadiji i Pomoravlju.

RHMZ je objavio i meteorološku najavu za danas:

"Duvaće slab i umeren vetar, na istoku Srbije povremeno jak, severozapadni, uveče u slabljenju, dok će se temperature kretati u rasponu od 10 do 27 stepeni. U Beogradu će biti pretežno sunčano uz slab do umeren razvoj dnevne oblačnosti, a temperatura će biti oko 25 stepeni".

Kada će padati kiša u Beogradu

U Beogradu danas, za razliku od jučerašnjeg dana neće biti padavina, ali će biti oblačno. Minimalna temperature kretaće se od 13 do 24 stepena, piše na sajtu "Accuweather".

Kada će padati kiša u Novom Sadu

Kao i u Beogradu, u Novom Sadu danas, za razliku od jučerašnjeg dana neće biti padavina. Minimalna temperature kretaće se od 12 do 25 stepeni.

Ponovne padavine očekuju se u 14 i 17 časova, sa oblačnim intervalima između, navodi se na sajtu "Accuweather".

Kada će padati kiša u Nišu

U Nišu će se tokom dana smenjivati periodi sunca i oblaka uz najavljenu dnevnu temperaturu do 25 stepeni. Jutarnja temperatura biće oko 11 stepeni.

Nišlije mogu biti na oprezu jer je moguće da će kiša padati oko 10, 11, 12, i 13 sati, piše na sajtu "Accuweather".

Kada će padati kiša u Kragujevcu

U Kragujevcu je jutro kako se navodi na sajtu "Accuweather" imalo uslova za mestimične padavine što će se nastaviti sve do jedan sat posle podne, a potom nema uslova za formiranje kiše.

Do petka nestabilno vreme

RHMZ je naveo da se za vikend očekuje pretežno sunčano sa maksimalnim temperaturama u subotu od 27 do 30 stepeni, a u nedelјu od 29 do 32 stepena. U noći između subote i nedelјe na krajnjem severu Vojvodine, a u nedelјu posle podne u planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde sa kratkotrajnim plјuskom i grmlјavinom.

Prolazni plјuskovi i grmlјavine se ponovo očekuju u ponedelјak u krajevima južno od Save i Dunava, dok će od utorka u celoj Srbiji biti pretežno sunčano i vrlo toplo sa dnevnim maksimumima od 31 do 35 stepeni a oko 20.06. i malo iznad 35 stepeni. U urbanim sredinama tropske noći.

Bonus video:

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)