Kako da vam klima troši manje struje?, Foto: Promo

morate znati

MAJSTOR RAJA TVRDI DA ĆETE UŠTEDETI AKO OVAKO PODESITE KLIMU: Trošiće manje STRUJE, a biće vam cela kuća RASHLAĐENA

Ovaj način rada ne samo da vam može uštedeti novac, već će i efikasnije ukloniti vlagu iz prostorije

Objavljeno: 13.06.2024. 17:45h > 17:48h

U letnjim mesecima, korišćenje klime može biti neophodno za održavanje prijatne temperature u domu, ali to može dovesti do povećane potrošnje električne energije. Međutim, postoje načini da efikasno koristite klima uređaj i smanjite troškove struje. Evo nekoliko korisnih saveta od električara Rajka Stanojevića:

"Klima uređaji najefikasnije rade kada su u punoj brzini, umesto da rade u kraćim intervalima na nižoj brzini. Prema njegovim preporukama, bolje je pustiti klimu da radi u punoj snazi, ali kraće vreme, kako bi se prostorija brzo ohladila, nakon čega bi klima trebalo isključiti. Ovaj način rada ne samo da vam može uštedeti novac, već će i efikasnije ukloniti vlagu iz prostorije.

Kada je reč o termostatu, podešavanje na višu temperaturu može doneti značajne uštede. Ako razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature iznosi najviše sedam stepeni, klima će trošiti manje energije. Prema nekim podacima, svaki stepen više na termostatu može rezultirati u uštedi od tri do pet posto energije."

Samo ovako će vam klima trošiti manje strujefoto: Profimedia

Optimalno podešavanje temperature

Postavite termostat na optimalnu temperaturu koja će vam omogućiti udobnost, ali neće opteretiti uređaj. Preporučena temperatura za rashlađivanje je između 24°C i 26°C. Svaki stepen manje može povećati potrošnju energije za oko 6%.

Ako vaš klima uređaj ima funkciju tajmera, iskoristite je da automatski uključi ili isključi uređaj u određeno vreme. Na primer, možete ga programirati da se uključi sat vremena pre nego što se vratite kući, umesto da radi ceo dan.

Redovno čišćenje filtera i održavanje klima uređaja može poboljšati njegovu efikasnost i smanjiti potrošnju energije. Zaprljani filteri mogu ograničiti protok vazduha i prisiliti uređaj da radi sa većim naporom.

Pazite da su prozori i vrata zatvoreni kada koristite klimu kako biste sprečili curenje hladnog vazduha. Ovo će omogućiti da se prostor brže rashladi i sprečiti gubitak energije.

Izbegavanje direktnog sunčevog svetla

Zatamnite prozore ili koristite zavese kako biste smanjili ulazak direktnog sunčevog svetla u prostoriju. Sunčeva svetlost može zagrejati prostor, što može zahtevati veći rad klima uređaja.

Ako razmatrate zamenu svog klima uređaja, razmislite o kupovini energetski efikasnijeg modela. Noviji uređaji često imaju bolje performanse i manju potrošnju energije u poređenju sa starijim modelima.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)