Sir, Foto: Printscreen/Youtube/ Home kitchen with Danny

pažnja

NEUROLOG OTKRIO KOJI SIR JE NAJBOLJI ZA ZDRAVLJE MOZGA A SRBI GA OBOŽAVAJU: "Kad ga jedem u mom telu se DEŠAVA OVO"

Kada jedemo sir, dr Etjen savetuje da obratimo pažnju na to kako se osećamo i utiče li sir negativno na naše varenje.

Objavljeno: 13.06.2024. 14:33h

Neurolog dr Mil Etjen objasnio je kako sir utiče nazdravlje mozga.

"To je zato što učesnici studija budu pitani o konzumaciji sira generalno, a ne o konkretnom siru koji konzumiraju", započeo je dr Etjen.

Međutim, dodaje da je studija iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i čedar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom.

"Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih masti", savetuje dr Etjen i bjašnjava da je to zato što postoji veza između ishrane s visokim udelom zasićenih masti i većeg rizika od demencije.

"Razni prerađeni i pojedinačno pakovani sirevi i sirni namazi mogu sadržavati diacetil, koji se koristi za aromu, i može dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti", upozorava neurohirurškinja dr Betsi Granč.

foto: RINA

Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovno konzumiraju za zdravlje mozga. Dr Granč objašnjava da voli da jede minimalno prerađeni čedar.

"Uživam u tom siru jer je bolji za mozak, zato što sadrži konjugovanu linolnu kiselinu koja može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju", dodala je ona.

Kada jedemo sir, dr Etjen savetuje da obratimo pažnju na to kako se osećamo i utiče li sir negativno na naše varenje.

"Učimo sve više o povezanosti mozga i creva, zato verujem da bi trebalo da slušamo svoje telo. Ako imate problema s varenjem kad jedete sir, pretpostavljam da bi to moglo biti problematično i za vaš mozak", dodao je on.

Dakle, zaključuje da ako hrana negativno utiče na naša creva, vrlo verovatno negativno utiče i na naš mozak.

(Espreso/blic žena/prenela P.V.)