Vladimir Putin, Foto: Printscreen/Youtube/ Daily Mail

RUSIJA

EVO ČEGA SE PUTIN NAJVIŠE PLAŠI: Ovo bi ga POTPUNO UNIŠTILO, a tek sada je procurilo u javnost, AU

Rusija je do sada srušila toliko energetske infrastrukture u Ukrajini da bi mogla zajedno da napaja Berlin i Minhen

Objavljeno: 12.06.2024. 18:36h

Više od dve hiljade predstavnika politike i biznisa iz Berlina poslalo je Kijevu obećanje o milijardama evra potrebnih za obnovu, jednog dana kada rat prestane.

Rusija je do sada srušila toliko energetske infrastrukture u Ukrajini da bi mogla zajedno da napaja Berlin i Minhen, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski juče u Berlinu u obraćanju velikom skupu političara, biznismena i preduzetnika na temu obnove Ukrajine.

Koliko Ukrajini treba za potpunu obnovu nakon rata?

Zelenski se nada da će sa velike konferencije izaći sa preuzetim obavezama vrednim milijarde evra , kako za rekonstrukciju, tako i za dalju odbranu, gde bi posledica bila, pre svega, nova i modernija energetska infrastruktura.

- Ukrajina pati od najrazornijeg oblika ruskog viđenja energije kao oružja - rekao je Zelenski.

Nemački kancelar Olaf Šolc citirao je procene Svetske banke da će Ukrajini trebati 500 milijardi dolara tokom jedne decenije da obnovi barem svoju energetsku infrastrukturu. Njegova ideja je da preduzetnicima ponudi poslovni model u kome bi pronašli motiv za ulaganja, a istakao je i neke ukrajinske prednosti kao što su obnovljivi izvori energije, IT i farmaceutski proizvodi.

Šta je prethodilo ratu u Ukrajini

Ako se neko seća razloga koji su prethodili ratu u Ukrajini, to je bio upravo spor oko energetike, odnosno gasovoda Severni tok 2, a kasnije odvajanje Ukrajine od ruskog energetskog sistema, a potom i okupacija Nuklearne Fabrika u Zaporožju od strane ruskih snaga. Odvajanje od ruskog sistema dogodilo se zaista brzo i time je Ukrajina dokazala da može samostalno da funkcioniše.

Međutim, ruska reakcija je bila napad, već četiri sata nakon što se to dogodilo, a onda su krenuli u rušenje ukrajinskog energetskog sistema. Energija je zaista u korenu ovog rata i, kako je rekao Zelenski, zaista se koristi kao ratni resurs.

Šolc je takođe obećao da će poslati više protivvazdušnih sistema, raketa i municije za odbranu Kijeva i drugih gradova, rekavši da je najbolja rekonstrukcija ona koja nikako ne bi trebalo da se desi.

Milijarde dolara za pomoć Ukrajini

Na konferenciji se pojavila i Ursula fon der Lajen, koja će, po svemu sudeći, ostati na čelu Evropske komisije. Tako bi mogla da predstavi zaključenje posla sa bankama vrednog 1,4 milijarde dolara za podsticanje dolaska privatnog kapitala u Ukrajinu. Takođe je obećala 1,9 milijardi dolara iz paketa pomoći EU do kraja ovog meseca, kao i da će Kijev imati koristi od kamata na zamrznutu rusku imovinu.

Ursula von der Lajenfoto: Profimedia

Međutim, neposredno pre konferencije, Mustafa Najjem , šef ukrajinske agencije za rekonstrukciju i razvoj infrastrukture, podneo je ostavku , navodeći da je njegova pozicija neodrživa s obzirom da je i sama ukrajinska vlada podrila napore agencije koju je vodio u stvaranju utvrđenja i logističke infrastrukture. . Sam Šolc se suočio sa nekim pitanjima o konferenciji, koja je ipak okupila oko dve hiljade učesnika. Zabeleženo je da će se to dogoditi odmah posle pravog debakla koji je njegov SPD doživeo na evropskim izborima, pa će bar na dan biti zaboravljen. A onda su nemački mediji pitali o kakvoj je rekonstrukciji reč i o kojoj Ukrajini je reč. Tamo još uvek traje rat i nije sasvim jasno kako će se rat završiti , odnosno koliki je deo Ukrajine pod kontrolom Kijeva.

Čega se Putin najviše plaši?

Putin se najviše plaši rekonstrukcije. Međutim, predstavnici zemalja poput Velike Britanije, iz koje je stigao bivši premijer i aktuelni šef diplomatije Dejvid Kameron, veoma su optimistični po ovim pitanjima.

– Upravo je obnova Ukrajine ono čega se Putin najviše plaši, jer zna da uspešna, reformisana i finansijski prosperitetna Ukrajina znači njegov najveći poraz – rekao je Kameron.

Na tom sastanku je italijanska vlada najavila i paket pomoći od 140 miliona evra za rekonstrukciju infrastrukture Ukrajine, kao i da će poslati još sredstava za protivvazdušnu odbranu.

Bonus video:

(Espreso/Blic/Večernji/Prenela T.Š.)