Emir Kusturica, Foto: Milos Tesic/ATAImages

DA LI STE ZNALI?

UNUK EMIRA KUSTURICE BIO JE NADA VATERPOLA, A ONDA SE ODLUČIO ZA OVU PROFESIJU: Evo šta kaže o SLAVNOM DEDI

Emir Kusturica ima porodicu na koju je veoma ponosan

Objavljeno: 13.06.2024. 06:45h

Emir Kusturica jedan je od najcenjenijih i najboljih reditelja u evropskoj kinematografiji.

Dobitnik prestižnih priznanja, među kojima su i dve kanske Zlatne palme, ne voli mnogo da priča o svom privatnom životu, ali poznato je da je decenijama u skladnom braku sa producentkinjom Majom, s kojim ima sina Stribora i ćerku Dunju.

Ljubav prema sedmoj umetnosti nasledila su i deca. Stribor je glumac i muzičar, dok je Dunja diplomirala dramaturgiju i danas je selektor festival "Kustendorf".

Jedan je od najcenjenijih i najboljih reditelja u evropskoj kinematografijifoto: A.H./ATAImages

Stribor živi na Mećavniku i ne voli mnogo da se eksponira, a da jabuka ne pada daleko od stabla dokaz je i njegov sin Janko.

Nekada se uspešno bavio vaterpolom. No, kasnije su ipak provagnuli umetnički geni, pa je profesionalni sport ostavio iza sebe i posvetio se fotografiji.

Kako je biti unuk Emira Kusturice, Janko je nedavno otkrio u emisiji “Minut sa Mašom”:

- Biti unuk Emira Kusturice je veoma zahvalno, ali u onom pravom, socijalnom životu je veoma zeznuto. Treba često da ćutiš. Kažeš “zovem se Janko”, a ne kažeš prezime...

- Paziš s kim komuniciraš, ali u svemu tome pronalaziš i veoma lepu stvar, a to je da možeš da nađeš dosta ljudi koji poštuju dedu, dedin rad, a istovremeno će poštovati tebe kao ličnost. Kao, "okej, ti si Janko i jesi Kusturica, ali ja ću da te zovem Janko zato što si za sebe takav”.

Jedan je od najcenjenijih i najboljih reditelja u evropskoj kinematografijifoto: A.H./ATAImages

Mnogi su, gledajući snimak, prokomentarisali i da podseća na slavnog reditelja iz mlađih dana.

Budući da je Janko svoj izraz našao u fotografiji i da je izuzetno darovit, u Beogradu je nedavno otvorena i njegova prva autorska izložba “Summer Knowledge”.

Tim povodom dao je intervju za Journal, a na pitanje da li se seća trenutka kada je prepoznao da je fotografija način na koji će se umetnički izražavati, ovako je odgovorio:

- Bilo je neočekivano. Video sam sebe kao mladu nadu vaterpola, ali kada mi je deda dao prvi fotoaparat, tu se sve promenilo. Lopte su postale kadrovi.

Šta drugo reći, osim da krv nije voda.

Bonus video:

(Espreso/Hello/Katarina Milošević/prenela.B.S.)