Prase, Foto: RINA

pažnja

SRBI OBOŽAVAJU PRASETINU ALI KAD BUDU ČULI KAKO UTIČE NA ZDRAVLJE NEĆE MOĆI DA SE OPASULJE OD ŠOKA: Ovo niko ne zna

Uvrstite svinjetinu u svoj jelovnik kako biste iskoristili sve ove zdravstvene benefite i održali balansiranu prehranu.

Objavljeno: 13.06.2024. 06:30h

Mnogi misle da je pravljenje pečenja "nauka" za koji je potrebna profesionalna oprema ili velika veština, ali uz malo truda savršeno pečenje možete napraviti i sami kod kuće! Odličan je izbor za prazničnu trpezu.

U toku su preslave u mnogim krajevima Srbije, pa budite spremni da ugostite goste.

Zdravstvene prednosti svinjetine: Zašto je treba uvrstiti u ishranu

foto: Printscreen/Youtube/ Sašina Kuhinja

Bogatstvo zdravih masti

Svinjetina sadrži esencijalne masnoće nužne za zdravlje organizma. Odaberite krute delove svinjetine s manjim udelom masnoća, poput onih s oko 6% masnoće na 100 grama mesa. Uklanjanjem viška masnoće, svinjetina postaje izvor nezasićenih masti, što je važno za uravnoteženu prehranu.

Visoki protein: Svinjetina je izvanredan izvor proteina, pružajući polovinu preporučene dnevne količine u samo 100 grama mesa. Proteini su ključni za regeneraciju tkiva i izgradnju mišićne mase.

Obilje vitamina: Svinjetina je bogata vitaminom B12, osiguravajući čak 70% preporučene dnevne količine u samo 100 grama mesa. Vitamin B12 ključan je za optimalno funkcioniranje organizma.

Važni minerali: Cink, fosfor, selen, gvožđe i magnezijum su ključni minerali prisutni u svinjetini. Oni podstiču rast ćelija, jačaju imunološki sastav te održavaju zdravlje zuba i kostiju.

Nizak nivo uljenih hidrata: Svinjetina je siromašna ugljenim hidratima, što je idealno za one koji žele kontrolisati unos ugljenih hidrata ili imaju dijabetes. Pečeni svinjski but i slanina imaju zanemarljiv deo ugljenih hidrata, čineći ih savršenim izborom za uravnoteženu prehranu.

Uvrstite svinjetinu u svoj jelovnik kako biste iskoristili sve ove zdravstvene benefite i održali balansiranu prehranu.

(Espreso/srbija danas/Prenela P.V.)