VIDEO
85-GODIŠNJA BAKA IZ ITALIJE OTKRILA TAJNI SASTOJAK ZA PARADAJZ SOS: U pitanju su 2 NAMIRNICE koje prave MAGIJU
Pasta sa paradajz sosom je jedna od najjednostavnijih i najlklasičnijih, a opet najpopularnijih pasti. Uprkos popularnosti i zastupljenosti, mnogi i dalje tragaju za savršenim receptom za paradajz sos, koji je uostalom i baza za mnoge druge vrste paste i specijalitete uopšte.
Jedna italijanska baka otkrila je šta vam je to potrebno za savršeni paradajz sos, a reč je o dva "tajna" sastojka. Naime, ovaj sos treba da bude sladak i ne previše kiseo, a balans između ova dva ukusa postiže se uz dodatak dva začina koja baš svako od nas već ima u kuhinji - šećera i sode bikarbone!
Ovaj trik za najbolji sos otkrio je italijanski gastro bloger Đuzepe Federići, odnosno njegova baka koja neretko zajedno sa njim kuva i učestvuje u snimanju video recepata.
Federići, koji stoji iza poznatog profila "Sepps Eats", otkrio je da soda bikarbona u paradajz sosu služi kako bi ublažila kiselinu, te preventivno delovala na žgaravicu koja može da usledi nakon jela.
Imajte na umu da je dovoljna vrlo mala količina sode bikarbone, u suprotnom ćete lako uništiti ceo sos. Najbolje je da dodate 1/4 kašičicu sode bikarbone na 2 konzerve komadića paradajza.
Šećer se dodaje na kraju, odnosno kad stavite sve druge začine u sos, a to može da bude običan beli šećer ili onaj smeđi. Na dve konzerve paradajza se dodaje jedna supena kašika šećera, a ovaj dodatak daje sosu uravnoteženiji, finiji ukus.
Brzi recept za paradajz sos
Đuzepe je otkrio i brzi recept svoje bake za paradajz sos. Na maslinovom ulju propržite sitno iseckane čenove belog luka, dodajte dve konzerve paradajz sosa, malo vode, soli i čili ljuspica, a potom i sodu bikarbonu i šećer. Kratko propržite, pomešajte sa špagetima, narendajte parmezan i gotovo!
BONUS VIDEO:
(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)