Jorgovanka Tabaković, Foto: Beta/Miloš Miškov

nbs

UPRAVO SE OGLASILA JORGOVANKA TABAKOVIĆ: Važno saopštenje za sve građane Srbije

Po tom osnovu, kako je rekla, NBS je inicirala i razgovore sa Evropskom centralnom bankom

Objavljeno: 11.06.2024. 14:43h

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je danas da će ove godine biti "zaokruženo usklađivanje sa propisima Evropske unije (EU)", implementacijom direktive PSD2 u domaće zakonodavstvo, čime se omogućava otvoreno bankarstvo u Srbiji.Ona je na konferenciji "Razvoj finansijskih usluga: prilike i izazovi" u Beogradu, rekla da je usklađivanje s direktivom PSD2 deo pripreme za priključenje SEPA, odnosno Jedinstvenom području za plaćanje u evrima.

"Priključenje SEPA području omogućiće smanjenje troškova plaćanja između EU i ekonomija Zapadnog Balkana, što će značiti jeftinije transakcije i za građane, i za privredu", rekla je Tabaković.

Dodala je da su pred NBS i zahtevne aktivnosti na izradi tehničke infrastrukture za priključenje IPS NBS sistema u platni sistem za instant plaćanja Evropske centralne banke (TIPS).

NBSfoto: Stefan Jokić

Po tom osnovu, kako je rekla, NBS je inicirala i razgovore sa Evropskom centralnom bankom.

Sistem za instant plaćanja kao značajan prepoznala je, prema njenim rečima, kompanija Rakuten Viber, s kojom je započeta saradnja, a od koje se očekuje da omogući da se instant plaćanja lako iniciraju i putem aplikacije Viber.

Istakla je da će to biti značajna novina ako se ima u vidu broj korisnika ove aplikacije u Srbiji.

"Radimo i na pripremi za implementaciju 3DS standarda, koji dodatno doprinosi sigurnosti kod internet plaćanja", rekla je Tabaković.

Dodala je da je u okviru sistema za instant plaćanja NBS, razvijen modul za upravljanje prevarama, čiji je cilj da obezbedi mehanizam za otkrivanje potencijalnih prevara pri plaćanju.

Jorgovanka Tabakovićfoto: Beta / Milan Obradović

Taj modul zasnovan je, prema njenim rečima, na adaptivnom mašinskom učenju i raspoloživ je svim učesnicima IPS NBS sistema koji ga mogu integrisati u svoje informacione sisteme.

Modul je, kako je naglasila, trenutno aktivan na test-okruženju IPS NBS sistema.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora i predsednika Izvršnog odbora Rajfajzen banke Srbije Zoran Petrović kazao je da su kompanije članice Saveta umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji.

Prema njegovim rečima, trenutno pozitivno može se oceniti stopa privrednog rasta, oporavak privatne potrošnje, kao i visoki prilivi direktnih stranih inbvesticija u odnosu na prošlu godinu.

Dodao je da je došlo i do usporavanja inflacije i vraćanja u granice zacrtanog cilja NBS.

"Naša su očekivanja da bi na kraju godine inflacja mogla da dostigne nivo od tri odsto", kazao je Petrović.

On je podsetio na važnu ulogu digitalizacije i implementacije inovativnih rešenja na putu ostvarivanja najvažnijih ciljeva pravnih tekovina EU u oblasti finansijskih usluga, a to su pre svega, obezbeđivanje finansijske stabilnosti i adekvatne zaštita potrošača, investitora i osiguranika.

Dodao je da se, pod uticajem globalnih trendova, u poslovnoj zajednici sve veći značaj pridaje konceptu "zelenog finansiranja".

Zbog toga smatra da je za očekivati dalje usložnjavanje mehanizama kontrole i verifikacije zelenih projekata, kao i daljeg razvoja kriterijuma nefinansijskog izveštavanja, što će dodatno naglasiti neophodnost konstantnog usklađivanja domaće regulative sa regulativom EU, uvođenje inovativnih rešenja, ali i potrebe intenziviranja međusektorskog dijaloga, kao i jačanja saradnje javnog i privatnog sektora.

Evropska unijafoto: Profimedia

Član Upravnog odbora Saveta i direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli istakao je da ta finansijska institucija više od 300 miliona evra svake godine usmerava u realnu ekonomiju u Srbiji, kroz finansijski sektor.

"Podrška njene otpornosti i stabilnosti je za nas ključni prioritet. Gledajući unapred, radimo na uvođenju novih proizvoda koji ciljaju upravo na dve glavne teme ove konferencije, zelenu i digitalnu tranziciju, kao i instrumente za podelu rizika sa našim partnerskim finansijskim institucijama", kazao je on.

Na skupu je istaknuto da su članice Saveta stranih investitora dale značajan doprinos u razvoju sektora finansijskih usluga u Srbiji inicirajući brojne novine i unapređenja postojećih rešenja koja su već sprovedena, ili se njihova primena očekuje u skoroj budućnosti, poput uvođenja usluge izdavanja tzv. kvalifikovanog potpisa u klaudu, zatim elektronskog evidentiranja prometa u realnom vremenu putem interneta, odnosno onlajn fiskalizacije i elektronskog fakturisanja.

NBSfoto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić

Tu je i uvođenje prve registrovane šeme elektronske identifikacije, kao i omogućavanje plaćanja mesečnih računa, obavljanje kupovina u maloprodajnim objektima, kao i u online prodavnicama na izuzetno jednostavan način kroz nacionalni sistem IPS (Instant Payment System) upotrebom QR koda, te elektronska menica za pravna lica i preduzetnike.

Konferencija je organizovana kako bi se intenzivirao dijalog javnog i privatnog sektora i predstavila nova rešenja koja mogu da unaprede efikasnost, ali i bezbednost digitalnih finansijskih usluga, kao i neophodnosti jačanja svesti o važnosti primene koncepta zelenog finansiranja, Savet stranih investitora okuplja oko 120 članica koje su uložile oko 37,5 milijardi evra i koje direktno zapošljavaju više od 110.000 građana Srbije. Oko 75 odsto kompanija članica Saveta su kompanije iz EU.

Bonus video:

(Espreso/Beta/Prenela/N.J.)