Brauni kolač, Foto: Printscreen Instagram/lovevivvv

topi se u ustima

DESERT KOJI GREJE SRCE I DUŠU, OMILJENI MEĐU SRBIMA: Napravite najukusniji brauni do sada (RECEPT)

Kolač se, pak peče u rerni oko 25 minuta

Objavljeno: 10.06.2024. 23:07h > 23:09h

Brauni je tradicionalni i popularni američki desert. Reč je o čokoladnim kockama koje imaju mekanu, pomalo gnjecavu teksturu, a koja se podjednako dobro uklapaju s toplim kremama i ledenim sladoledom. Mi vam donosimo recept za najbržu verziju braunija, a koji se služi s bogatom kakao kremom.

Ako imate pri ruci mikser, smesu za brauni ćete napraviti za manje od 10 minuta. Kolač se, pak peče u rerni oko 25 minuta.

Sastojci za kolač:

400 g šećera

240 g brašna

230 g maslaca

50 g nezaslađenog kakao praha

4 jaja

2 kašičice ekstrakta vanile

foto: Printscreen Youtube

Sastojci za glazuru:

330 g šećera u prahu

65 ml mleka

60 g maslaca

25 g nezaslađenog kakao praha

1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Napravite smesu za kolač: pomešajte rastopljeni maslac i kakao prah u posudi s električnim mikserom.

Dodajte beli šećer, brašno, jaja i ekstrakt vanile.

Miksajte sve zajedno dok se sastojci ne sjedine.

Zatim, prebacite smesu u namašćeni pravougaoni lim za pečenje i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 Celzijusa oko 25 minuta da se peče.

Napravite glazuru: mikserom umutite kremu od šećera u prahu, maslaca, mleka, kakao praha i ekstrakta vanile.

Premažite glazuru preko toplog, ali ne i vrućeg kolača.

Poslužite brauni odmah, a ukoliko vam ostane kolača, ostatak ostavite u kutiju s poklopcem i čuvajte u frižideru.

Bonus video:

(Espreso/BlicŽena/Prenosi A.M.)