Čokoladna torta, Foto: Printscreen/youtube/Moja mala kuhinja

RECEPT

ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA SPREMA SE ZA TILI ČAS: Domaćice će biti oduševljene OVAKVOM PRIPREMOM

Čokoladna torta pravi se uz dodatak kakao praha i espreso kafe

Objavljeno: 10.06.2024. 18:25h

Čokoladna torta bez brašna je idealna za ljubitelje ove poslastice. Preliva se glazurom koja, nakon što se ohaldi, savršeno krcka. Ako volite torte, možda ćete želeti da napravite i najbolju čokoladnu tortu. Evo i kako da je napravite u varijanti bez brašna!

Sastojci:

1 kašika kakao praha za posipanje

280 g čokolade seckane čokolade za kuvanje

90 g putera isečenog na komade

5 velikih žumanaca

40 g šećera

1 kašika espresa

1 vanilin šećer

prstohvat soli

3 velika belanca

foto: Printscreen Instagram/enfarkli_mutfak

Za glazuru:

60 g putera isečenog na komade

230 g iseckane čokolade za kuvanje

2 kašike kukuruznog sirupa

Recept za čokoladnu tortu bez brašna:

Zagrejte rernu na 150 stepeni. Okrugli kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Premažite papir za pečenje puterom, a zatim pospite kakao prahom. Otopite čokoladu i puter na pari, mešajući sve vreme. Ostavite na stranu i malo ohladite. Mikserom na velikoj brzini umutite žumanca, šećer, espreso, vanilin šećer i so. Mutite dok smesa ne postane gusta.

Postepeno sipajte otopljenu čokoladnu smesu i mutite dok se ne sjedine. Potom mikserom na velikoj brzini umutite belanca, dok ne postanu penasta. Dodajte preostale 2 kašike šećera i nastavite da mutite dok ne postane čvrsta pena. U čokoladnu smesu umešajte pola umućenih belanaca. Umešajte i preostala belanca. Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Pecite oko 35 minuta. Ohladite tortu na rešetki najmanje 30 minuta. Prođite malim nožem po unutrašnjosti tepsije da odvojite patšpanj, a zatim ga okrenite na tanjir. Potpuno ohladite, a zatim stavite u frižider, najmanje 4 sata ili preko noći.

Napravite glazuru tako što ćete čokoladu i puter da otopite na pari, mešajući dok ne postane glatko. Sklonite sa vatre i umutite kukuruzni sirup dok smesa ne postane glatka i sjajna. Ohlađenu tortu prelijte toplom glazurom, razmažite i premažite strane. Ostavite u frižideru dok se ne stegne, najmanje 2 sata. Prebacite na ravan tanjir za serviranje. Uživajte!

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)