Nitrijanske (ledene) kocke, Foto: PRINTSCREEN/YT/ LECKERE MINUTE

preukusno

NITRIJANSKE KOCKE - RECEPT KOJI SVI TRAŽE: Svaka domaćica ima svoj, ali ovaj je osnovni! Sa njim nema greške

Recept za nitrijanske kocke koji morate oprobati

Objavljeno: 10.06.2024. 14:12h

Jedan od najtraženijih poslastica ovih dana su nitrijanske kocke ili u narodu poznatije kao ledene.

Svaki pravi sladokusac ih obožava, a svaka prava domaćica zna recept napamet čak i da je probudite usred noći, naravno, svaka svoj.

Od brojnih načina pripreme ovog vrhunskog slatkiša jedan se izdvaja - onaj osnovni.

Priprema nitrijanskih kockifoto: Printscreen/ Youtube/ Lako je kuvati

Sastojci:

Za koru:

6 jaja

6 kašika brašna

3 kašike ulja

4 kašike kakaoa

1 kašičica praška za pecivo

Za preliv:

200 g šećera

2 čaše vode

Za fil:

600 ml mleka

9 punih kašika brašna

250 g putera

150 g šećera u prahu

2 vanilin šećera

Za glazuru:

100 g čokolade

4 kašike mleka

Priprema

Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne.

Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa.

Koru probušite viljuškom na par mesta, pa prelijte sirupom. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte.

Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.

Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila.

Ostavite u frižideru da se stegne.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa/Preneo: V.Š)