preukusno
NITRIJANSKE KOCKE - RECEPT KOJI SVI TRAŽE: Svaka domaćica ima svoj, ali ovaj je osnovni! Sa njim nema greške
Recept za nitrijanske kocke koji morate oprobati
Jedan od najtraženijih poslastica ovih dana su nitrijanske kocke ili u narodu poznatije kao ledene.
Svaki pravi sladokusac ih obožava, a svaka prava domaćica zna recept napamet čak i da je probudite usred noći, naravno, svaka svoj.
Od brojnih načina pripreme ovog vrhunskog slatkiša jedan se izdvaja - onaj osnovni.
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike ulja
4 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
200 g šećera
2 čaše vode
Za fil:
600 ml mleka
9 punih kašika brašna
250 g putera
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
Za glazuru:
100 g čokolade
4 kašike mleka
Priprema
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte belanca koja ste umutili u čvrst šne.
Lagano pomešajte obe smese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa.
Koru probušite viljuškom na par mesta, pa prelijte sirupom. Pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mleko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte.
Dodajte mleko sa brašnom u zagrejano mleko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi.
Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlekom i premažite preko fila.
Ostavite u frižideru da se stegne.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Preneo: V.Š)