Ručak, Foto: Printscreen/Youtube

prijaće vam

NAJBRŽI RUČKOVI ZA TROPSKE VRUĆINE: Spremaju se BRZO i LAKO, odmah se VARE, i ne ostavljaju težinu u STOMAKU!

Ideja za letnji ručak nikad dosta!

Objavljeno: 10.06.2024. 14:05h

Kada spoljna temperatura pređe 30 °C, svakome od nas priprema ručka i višesastno stajanje pored šporeta izaziva nelagodu. Ipak, organizmu je potrebna hrana i svi nutrijenti iz nje kako bismo imali dovoljno energije za zadatke koji nas čekaju svakoga dana!

Zato je brzi i lagani letnji ručak nepogrešiva opcija za najtoplije dane u godini. Ukoliko vam je ponestalo ideja i čini vam se da svaki dan pripremate iste obroke, pročitajte naš tekst i saznajte koji ukusni recepti se mogu naći na vašoj trpezi!

#1 Grčka salata – ukusan i lagan letnji ručak na brzinu

Salata je idealna opcija za obrok tokom toplih sunčanih dana. Sveže povrće nam je tokom leta dostupno i lako se priprema, pa su za letnji ručak ideje za salate sa povrćem mnogobrojne.

Mi vam dajemo predlog za recept grčku salatu uz koju ćete se na trenutak preseliti u prelepu zemlju maslina!

Sastojci:

1 crvena paprika

10 čeri paradajza

1 veći ili 2 manja krastavca

masline po ukusu

1 crveni luk

2 – 3 kocke Grekos sira po ukusu

so i origano po ukusu

maslinovo ulje

Priprema:

Povrće dobro operite. Paprike iseckajte na listiće, a čeri paradajz na četvrtine. Crveni luk oljuštite i iseckajte na kockice, a krastavac oljuštite i isecite na kolutove. Ukusni grekos sir iseckajte na manje kocke. Dodajte masline i sve sastojke dobro promešajte u činiji, probajte, te posolite po ukusu i prelijte maslinovim uljem i origanom po želji.

Grčka salatafoto: Profimedia

Voilà!

Za svega nekoliko minuta na vašoj trpezi nalazi se lagani i brzi ručak koji će vas osvežiti i učiniti da uživate u svakom zalogaju. Ukoliko želite nutritivno da obogatite ovaj obrok, možete dodati grilovanu piletinu. Na taj način, zahvaljujući proteinima koje belo meso sadrži, bićete siti dug vremenski period.

#2 Piletina i povrće u kremastom sosu – donesite boje na vašu letnju trpezu

Zasitna i zahvalna za kombinovanje, piletina je namirnica koja se često nalazi na trpezama svih ljubitelja ukusnih obroka. Sa njom možete pustiti mašti na volju, a ukoliko tražite nutritivno bogat i brz obrok sa piletinom, pogledajte recept koji smo vam pripremili.

Sastojci za mešavinu piletine i povrća:

400-500 g pilećeg filea

1 tikvica

1 veći crni luk

2 čena belog luka

2 srednje šargarepe

2 crvene paprike

suvi začin

so, biber, kurkuma

kašičica senfa

malo ulja

Sastojci za sos:

100 g maslaca

2 kašike brašna

400 ml mleka

250 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Povrće dobro operite. Crni i beli luk oljuštite i iseckajte na sitne komade, zagrejte ulje i stavite da se dinstaju na srednjoj temperaturi. Tikvicu oljuštite i isekcajte na kockice, crvenu papriku iseckajte na trakice, a šargarepe na kolutove. Nakon što su se beli i crni luk dinstali nekoliko minuta i poprimili nežno zlatnu nijansu, dodajte naseckano povrće i ostavite da se dinsta oko 10 minuta na srednjoj temperaturi. Piletinu iseckajte na sitne komade i dodajte povrću.

Piletinafoto: Printsceen/Youtube/ kuhaj i peci

Dodajte začine po ukusu i jednu punu kašičicu senfa. Sve dobro promešajte i ostavite još nekoliko minuta da se dinsta. Za to vreme u drugoj posudi stavite maslac da se istopi, dodajte brašno sve vreme mešajući (brašno ne sme da zagori), a potom mleko i kremastu Moja Kravica pavlaku za kuvanje. Sve dobro mešajte. Sos je gotov kada se zgusne.

U vatrostalnu posudu sipajte prvo povrće, a potom i kremasti beli sos. U rerni zagrejanoj na 180 °C pecite oko 25 – 30 minuta. Nakon toga, po ukusu možete dodati narendani gauda kačkavalj i ostavite još 5 minuta u rerni.

Za ovaj letnji ručak, recept dozvoljava da eksperimentišete i dodajete povrće po vašem ukusu i želji. Tako ga uvek možete izmeniti i dodati grašak, kukuruz, krompir ili drugo povrće u čijem ukusu uživate.

Kombinacija piletine, povrća i kremastog sosa sa Moja Kravica pavlakom za kuvanje neće vas ostaviti ravnodušnim! Ako ste ljubitelji pilećeg belog mesa inspiraciju za još jela sa piletinom pronađite u našem tekstu na tu temu.

#3 Tortilja sa povrćem i piletinom – recept za brzi letnji ručak koji budi sva čula

Tortilje daju mnošto mogućnosti za pripremu i idealne su za dane leta! U letnje tortilje možete dodati vaše omiljeno povrće, a naravno, ukus podići na viši nivo dodavanjem mesa po ukusu.

U nastavku vam dajemo samo jedan od predloga za pripremu ovog laganog letnjeg ručka i podstičemo vas da eksperimentišete sa receptima, u skladu sa vašim ukusom i apetitom!

Sastojci:

zelena salata

2 srednja paradajza

2 krastavca

100 g kuvanog kukuruza šećerca

1 crveni luk

Gauda kačkavalj

pavlaka sa šunkom

6 tortilja

Priprema:

Povrće dobro operite. Paradajz iseckajte na kriške, a krastavac oljuštite i isecite na kolutove. Tortilje ugrejte tako da neznatno promene bolju i krenite sa filovanjem. Svaku tortilju jednako premazujte i podelite povrće tako da svuda bude ista količina. Namažite pavlaku sa šunkom, preko nje stavite dva manja lista zelene salate, a potom i ostatak povrća, pa narendajte kačkavalj po ukusu.

foto: Printscreen/ youtube/ Coolinarika

Urolajte tortilje i vaš obrok je spreman.

Prijatno!

#4 Pasta od dva sastojka – jednostavan recept za letnje dane

Paste su poznate kao odličan izbor za brzi ručak ili večeru gotovu za nekoliko minuta, pa su tako čest gost na letnjem meniju, kada je želja svih nas da budemo praktični i efikasni.

Sastojci:

500 ml pavlake za kuvanje

50 – 100 g gauda sira (po ukusu)

so po ukusu

pakovanje paste po izboru

Priprema:

Testeninu skuvajte po uputstvu sa pakovanja tako da bude al dente. Na srednjoj temperaturi zagrejte pavlaku za kuvanje, toliko da se dobro zgusne, potom narendajte gaudu i mešajte dok se kačkavalj ne istopi. Sklonite sos sa ringle i probajte ga, pa dodajte so koja će doprineti da sos dobije puniji ukus.

foto: Printscreen / Youtube I love pasta

Vratite sos na ringlu i dodajte testeninu u njega, te sve dobro promešajte da se sjedini i sklonite sa ringle za 2-3 minuta.

Na vašoj trpezi nalazi se brzi letnji ručak kremaste teksture i punog ukusa koji će probuditi vaša čula.

Nakon glavnog jela – spremite i letnji desert. To može da bude ukusna letnja torta, ili zanimljiva delicija kao što je panakota. Budite kreativni i uživajte u bogatstvu ukusa!

Nadamo se da vas je naš tekst inspirisao da na vašu letnju trpezu donesete nova jela koja se pripremaju brzo i lako.

Bonus video:

(Espreso)