Hobotnica čudesnica, Foto: EPA MARTON MONUS, EPA Balazs Mohai, printscreen/facebook/hobotnica cudesnica

humanitarni projekat

BEBE MISLE DA JE KRAK ŽIVOTINJE PUPČANA VRPCA: Priča o SRPSKIM HEKLANIM HOBOTNICAMA rastužiće najtvrđa SRCA! (FOTO)

Hobotnice čudesnice stigle su do mnogih bolnica u Srbiji

Objavljeno: 10.06.2024. 18:00h

U borbi za zdravlje prevremeno rođenih beba, svaki korak ka njihovom boljem razvoju je od suštinskog značaja.

U poslednjih nekoliko godina, u jedinicama neonatalne intenzivne nege širom sveta, sve više pažnje posvećuje se neobičnom, ali izuzetno efikasnom pomagaču.

U pitanju su heklane Hobotnice koje su postale simbol podrške i utehe za bebe koje se bore za svoj život u inkubatorima.

Inkubatorfoto: Profimedia

One imaju poseban zadatak - da pruže osećaj sigurnosti i udobnosti, sličan onom koji bi imali u majčinom stomaku. Njihova jedinstvena struktura, sa prilagodljivim kracima, deluje umirujuće na bebe, smanjujući njihov stres i poboljšavajući kvalitet sna.

Ovaj projekat zaživeo je i kod nas. Doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu odobrili su ga 2017. godine na inicijativu jedne mame koja je istražila kako da svojoj prevremeno rođenoj bebi pomogne.

Deo projekta "Hobotnice Čudesnice" od samog početka je i Nevena Gajdov, a u razgovoru za Espreso objasnila po kom principu funkcionišu Hobotnice i ko može da pomogne projektu.

Na samom početku je važno istaći da hobotnice nisu igračke, nego pomoćno medicinsko sredstvo u lečenju i nezi prevremeno rođenih beba. Pri izradi hobotnice prate se stroga pravila, one zatim idu na proveru i šalju se bolnici gde za hobotnicama postoji potreba", objašnjava nam Nevena.

Kako kaže naša sagovornica, glavna zamisao je da se bebi dodatno omogući da se oseća kao da je u tom okruženju u kojem treba da bude, a to je mamin stomak.

"Krak Hobotnice za koji se uhvate podseća bebe na pupčanu vrpcu. Ovo omogućava bebi da bude smirenija pa samim ti i ne čupa sonde. Tako sitnu bebu svaki spoljašnji nadržaj uznemiruje, pa je i ovo jedan od značaja Hobotnice", tvrdi.

Kao što je naša sagovornica objasnila, Hobotnice čudesnice nisu igračke. Svaka od njih je pažljivo ručno izrađena po unapred određenim standardima koje su dali svetski neonatolozi. Dužina glave treba da bude od 7 do 9 centimetara, obim od 15 do 17, a dužina kraka kad se baš dobro razvuče ne treba da bude duži od 22 centimetara. Što se tiče materijala radi se sa 100% pamučnim koncem i anti-alergijskim silikonskim punjenjem za jastuke, kako bi to moglo da se na visokim temperaturama steriliše i kako bi kod njih stiglo kako treba. Heklaju ih gusto da ne sme da prođe drška od lizalice kroz te rupice, a da bi bile 100% bezbedne.

Hobotnice Čudesnice stigle su do mnogih bolnica u Srbiji. Važno je naglasiti da se Hobotnice Čudesnice dostavljaju direktno bolnicama i da ih nije moguće kupiti. Potpisivanjem ugovora sa bolnicama postoji samo jedan zahtev, a to je da bebe kada krenu kući, dobiju svoju Hobotnicu da ide sa njima.

Nevena objašnjava da projekat funckioniše po principu donacija, ali isključivo donacija u vidu materijala ili "ruku".

Svi koji žele da učestvuju mogu da nam se jave i svi su jednako važni u ovom projektu, i oni koji heklaju i oni koji doniraju. Jednostavno jedni bez drugih ne možemo", kaže Nevena.

Ova inicijativa, koja je prvo započela u skandinavskim zemljama, sada se širi širom sveta, inspirišući heklače i volontere da se pridruže u izradi ovih dragocenih sredstava za male borce. Njihova ljubav i pažnja, utkana u svaku nit Hobotnice, postaju deo priče o hrabrosti i nadi u najranjivijim trenucima života.

U vremenu kada medicina stalno napreduje, ove jednostavne, ali moćne heklane "Hobotnice Čudesnice" podsećaju nas na snagu humanosti i na to koliko mali gestovi mogu imati veliki uticaj na živote onih kojima su namenjeni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso)