morate znati
5 VRSTA POVRĆA KOJE SVI SRBI LJUŠTE, A NE BI TREBALO: Sto puta je BOLJE SA KOROM jer je prepuna VITAMINA I MINERALA
Nekim vrstama povrća ljuštimo koru, a veću nutritivnu vrednost ima ako ga pripremimo sa korom
Kada pripremate povrće za termičku obradu ili salatu najčešće ga ljuštite. Ali, kora je puna hranljivih materija koje se gube ako je oljuštite i zato se preporučuje da neko povrće samo dobro operete. U nastavku teksta saznajte i kom povrću treba da ostavite koru.
Kora krompira i batata bogata je kalijumom, gvožđem i vlaknima. Zato je preporučljivo da se kora krompira ne ljušti, ali je takođe i savet da ga uvek dobro operete pre termičke obrade. Pročitajte i recept za preukusni francuski krompir.
Šargarepa je bogata antioksidansima i vlaknima, kao i vitaminima C i B3, a većina se nalazi u kori. Zapravo, u sloju neposredno ispod kože koji se naziva floem. Zato je bolje da i šargarepu jedete sa korom, a i nju je kao i krompir potrebno dobro oprati.
U inostranstvu to nije običaj, ali u Srbiji kada se priprema patlidžan obično se kora ljušti. Ovo povrće je puno vode koje se nalazi u "mesu", a kora sadržti vlakna, mangan i antioksidanse. Zato mu ostavite koru koja će termičkom obradom omekšati i lako ćete je sažvakati.
Kada prirpemate salatu sigurno ogulite krastavac, ali njegova kora sadrži vitamin K, kao i vitamin A i preporučljivo je da ovo povrće ne gulite ako želite da uneste vitamine i minerale u vaš organizam.
Tikvice kao i krastavci su pune vode, pa samim tim i kora je bogatija vlaknima, vitaminima i mineralima. Kora tikvica je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminom C i kalijumom, pa će kuvanje sa njom podići nutritivnu vrednost vaših jela.
Napomena: Potrebno je da povrće dobro operete pre jela.
BONUS VIDEO:
(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)