MORATE ZNATI
ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA JEDETE JAGODE? Doktori OTKRIVAJU za šta su sve dobre, jedno će vas IZNENADITI
Saznajte kako svakodnevna konzumacija jagoda može da utiče na vaše zdravlje
Retki su oni koji mogu da odole zrelim crvenim jagodama. Ispostavilo se da ove male crvene bobice, bogate hranljivim materijama i antioksidansima, nude mnogo više od odličnog ukusa. Redovna konzumacija jagoda može doneti brojne zdravstvene koristi. Evo kako vam jagode mogu pomoći, naravno, ako znate trik kako da ostanu sveže.
1. Smanjuju upalu
Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, koji su prirodni antiinflamatorni agensi. Ovi sastojci pomažu u smanjenju hronične upale i povezanim zdravstvenim problemima. Studija iz 2021. godine pokazuje da antioksidansi u jagodama mogu pomoći u prevenciji i upravljanju stanjima povezanim sa upalom, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.
"Antioksidansi u jagodama, kao što su vitamin C, flavonoidi i fenolne kiseline, povezani su sa poboljšanjem upale. Istraživanja pokazuju da konzumacija jagoda može povećati vaš ukupni antioksidativni status," kaže Britani Lubek, registrovana dijetetičarla za "EatingWell".
2. Umanjuju rizik od srčanih oboljenja
Zahvaljujući visokim nivoima antocijanina, jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Ove koristi za srce smanjuju kardiometaboličke faktore rizika, što može dovesti do hroničnih stanja poput bolesti srca.
"Svakodnevni unos jagoda može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Iako su rezultati nekih studija kontradiktorni, određena istraživanja pokazuju da konzumacija jagoda snižava lipide u krvi i sistolni krvni pritisak," kaže Lubekova.
3. Poboljšavaju zdravlje mozga
Polifenoli u jagodama deluju kao antioksidansi koji mogu pomoći u održavanju kognitivnih funkcija tokom starenja, poboljšanju zdravlja mozga i podršci mentalnoj oštrini.
"Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada," napominje Lubekova.
4. Poboljšavaju varenje
Jagode, sa visokim sadržajem vlakana, mogu pomoći u održavanju zdravog varenja, sprečavanju zatvora i podršci korisnim bakterijama u crevima.
"Vlakna su ključna za zdravlje probave, metaboličko zdravlje, zdravlje srca i još mnogo toga. Dovoljan unos vlakana može čak smanjiti rizik od određenih vrsta raka," objašnjava Lubeck.
6. Regulišu nivo šećera u krvi
Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju insulinskog odgovora i poboljšanju insulinske rezistencije. Visok sadržaj vlakana usporava apsorpciju šećera, čineći jagode fantastičnim izborom za regulisanje nivoa šećera u krvi.
"Jagode imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju brze skokove šećera u krvi," kaže Lubekova.
BONUS VIDEO:
(Espreso / 24 sedam / Prenela: I.O.)