Zoki Šumadinac, Foto: Printscren/youtube/Zadruga Official

OBRATITE PAŽNJU

ONA GA UBILA? ZOKI ŠUMADINAC UMRO U SNU, A PIO OVAKVU KAFU SVAKO JUTRO: Lekari otkrili šta ona RADI ORGANIZMU

Kada je reč o njegovom životnom stilu, poznato je koliko je Zoki Šumadinac, voleo kafu, koju je često zvao "kafidžonka"

Objavljeno: 09.06.2024. 08:05h > 08:27h

Zoki Šumadinac, koji je preminuo u snu usled srčanog zastoja, vrlo često je potencirao da je kafa za njega poseban ritual u toku dana.

Kada je reč o njegovom životnom stilu, poznato je koliko je Zoki Šumadinac, voleo kafu, koju je često zvao "kafidžonka".

Poznato je i da je kafa veoma dobar napitak kada je potrebno da se razbudimo i podignemo energiju. Međutim, mišljenja o tome kako utiče na zdravlje su podeljena. Jedno je sigurno, ukoliko ste strastveni ljubitelj kafe ili bilo koje druge namirnice, pa čak i da je zdrava, ključna reč u konzumaciji je umerenost.

Doktor Džej Majkl Gazijano, profesor medicine u Harvardskoj medicinskoj školi, kaže da se šezdesetih godina prošlog veka kafa smatrala faktorom rizika za koronarne arterijske bolesti, ali su kasnija istraživanja pokazala da se samo velika količina kafe, pet ili šest šoljica dnevno mogu smatrati štetnom količinom. Ljudi koji piju velike količine kafe često rizikuju na mnogo drugih načina od onih koji uživaju u skromnim količinama, primećuje Gaziano.

foto: Jiri Hera / Panthermedia / Profimedia

Prema Američkom koledžu za kardiologiju ispijanje dve do tri šoljice dnevno povezano je sa održavanjem srca u zdravom stanju.

Ovde je utvrđeno da su dve do tri šoljice kafe imale pozitivan uticaj na zdravlje srca ili su unapredile zdaravlje srca za 10 do 20 posto - kaže kardiolog D.Mung.

Ova kardiovaskularna poboljšanja ipak povezana su i sa rizicima koji su usledili:

razvijanje koronarne bolesti srca

otkazivanje srca

problemi sa srčanim ritmom

Rizik od srčanog udara i umiranja, manji je kod ljudi koji piju dve do tri šoljice dnevno.

Kofein povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak, a prevelika količina može izazvati anksioznost, nesanicu, čak i glavobolju,

Sa druge strane dodavanje kafe i šećera u kafu, vodi ka gojaznosti i može izazvati povišen šećer i dijabetes, što dalje vodi ka srčanim i drugim oboljenjima.

Istraživači su se složili i da je filtrirana kafa dosta bolja opcija od nefiltrirane.

(Espreso/Srbija Danas/Dušica Mićić/Prenela P.V.)