Devojka sa telom pešćanog sata, Foto: Printscreen/Instagram/fili_sfakia

pažnja

CRNKA POKAZALA KAKO IZGLEDA ŽENSKO TELO BEZ GRAMA FOTOŠOPA, ZBOG DONJEG DELA SVI ISPLAZILI JEZIK: Kad se okrenula..

Prelepa devojka sa snimka ne pripada timu mršavica

Objavljeno: 08.06.2024. 08:56h

Komentare je pokrenuo snimak koji na Instagramu ima više od 35. 000 lajkova. Video prikazuje žensku građu u obliku peščanog sata, i to onu podvarijantu sa veoma izraženom razlikom između struka i bokova.

Kruška, čamac, lizalica... Otkrijte koja je vaša građa tela

Prelepa devojka sa snimka ne pripada timu mršavica. Ističemo to jer se ženama nažalost zamera i višak kilograma, neretko. Ovaj put komentari glase: "Najlepša žena sa oblinama ikada", "Prelepa je", "Najatraktivnija žena na planeti", "Tako je lepa". Ima i onih kojima je ova građa neprirodna, ikako u smaoj raznolikosti ženske lepote nema bilo čega čudnog.

Video je upravo efektan primer raznolikosti lepote žena. Ali i dokaz koliko standardi lepote utiču na ukus javnosti odnosno koliko efektno podsećaju ljude da je ne postoji samo jedan oblik lepote. Jedno vreme na svetskoj sceni bila je dominatna isključivo mršava pa i premršava linija. Priču su preokrenuli plus sajz modeli koji su svetsku modu učinili ravnopravnijom za modele i manekenke raznih tipova građe. Kao da je dovoljno da se kaže - i ovakav izgled je lep, pa da taj stav zaživi.

A građa tela može da bude i pokazatelj zdravlja. Kao četiri najčešća oblika ženskog tela izdvajaju se: oblik jabuke, kruške, peščanog sata i obrnutog trougla odnosno šargarepe.

Žene sa telom u obliku jabuke najviše masnoća imaju na stomaku, što ih potencijalno izlaže većem riziku od srčanog udara, piše britanski The Sun. Naučnici sa Oksforda ustanovili su da struk širi od bokova i odnos struka i visine kakav karakteriše ovaj tip građe, povećava rizik od infarkta za 10 do 20 odsto. Masnoće oko struka povezane su i sa rizikom od dijabetesa i kancera, navodi "San".

"Iako je možda lakše izgubiti višak kilograma u gornjem delu tela nego višak na bokovima, masnoće oko struka ili stomaka mogu da predstavljaju opasnost po zdravlje", rekla je stručnjak za oblikovanje tela Džeki Fener.

Njen savet je da se smanji unos ugljenih hidrata, a jedu obroci sa većim procentom proteina. Plivanje, trčanje, vožnja biciklom doprinose zdravlju srca.

Oblik pešćanog sata

foto: Aurelie & Morgan David De Lossy / Carte Blanche / Profimedia

Za ovaj oblik tela karakteristični su širi bokovi, uži struk, izraženije grudi. Pojedina istraživanja ukazuju na to da su žene sa ovakvom građom veće reproduktivne moći i manje podložne depresiji.

Međutim, ukoliko počnu da se goje, višak kilograma se ravnomerno raspoređuje po njihovom telu, pa se samim tim i teže uočavaju najkritičnije zone. Ovo ih izlaže riziku od bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa-2 i hipertenzije.

Oblik kruške

Šta je to građa u obliku kruške? Imate je ako su vaše ruke i ramena mršaviji, a masnoće vam se talože oko butina, bokova i na zadnjici (mali procenat masti može da se nalazi i u donjem delu stomaka). Masti u ovim regijama ne utiču negativno na srce i jetru. Čak i smanjuju rizik srčanog i moždanog udara i dijabetesa, piše The Sun. Žene čije telo ima oblik kruške izložene su manjem riziku od srčanih oboljenja u odnosu na žene koje krasi građa u obliku jabuke.

Sa druge strane, sa viškom kilograma na kukovima, zadnjici i nogama, raste rizik od proširenih vena, degenerativnih poremećaja kolena i zglobova.

Oblik obrnutog trougla ili šargarepe

Tanak struk, uži bokovi, šira ramena i izraženije grudi... to su karakteristike ovog oblika ženskog tela. Ovde se kao problem izdvaja nedostatak masti i mišićne mase odnosno povećan rizik od osteoporoze.

(Espreso/blic žena/PrenelaP.V.)