Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

MAĐAR NIKAD OŠTRIJI

ORBAN ZADAO NOVI UDARAC NATO PAKTU! Zbog ovog će se PUŠITI OD BESA,ono što je IZNEO U JAVNOST UTERUJE STRAH U KOSTI

Orban je svoja crna upozorenja izneo uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju ove sedmice

Objavljeno: 07.06.2024. 12:20h

Mađarska se pod svaku cenu mora kloniti misije NATO-a u Ukrajini, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban, dan nakon što je glavni sekretar Saveza rekao kako se ne planira slanje vojnika u tu ratom pogođenu zemlju.

On je poručio u intervjuu za javni radio da Budimpešta neće učestvovati ni u fazi planiranja te misije, upozoravajući na rizik da mađarske jedinice budu prebačene pod zapovedništvo NATO-a i da se koristi mađarska teritorija ako krene misija Saveza u Ukrajini.

"Izgubili bi ključan deo našeg suvereniteta ako se to dogodi, onda ne bismo mogli zadržati mađarske vojnike van rata", rekao je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI. Najavio je da je trenutak u kojem će se Mađarska povući iz svih NATO-ovih priprema za misiju u Ukrajini "vrlo blizu".

Viktor Orban foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

"Imamo pravo da se držimo temeljnog ugovora NATO-a"

Dodao je da se takav korak mora prvo raspraviti sa trenutnim i budućim glavnim sekretarom Severnoatlantskog saveza. Aktualni sekretar Jens Stoltenberg juče je ipak rekao da NATO nema nikakav plan slanja vojske u Ukrajinu.

"Moramo jasno da stvimo do znanja da Mađarska ima pravo da se drži temeljnog ugovora NATO-a po kojem smo se pridružili", kazao je Orban, naglašavajući da je NATO definisan kao odbrambeni savez. Mađarski premijer tvrdi da je Evropa u "stanju ratne psihoze" koja bi logično mogla da rezultira dolaskom zapadnih vojnika na Ukrajinsku teritoriju.

Gledajući unazad, lako je uvideti da se "sve brže krećemo prema otvorenom sukobu", tvrdi Orban. "Oni koji kažu da ne postoji pretnja direktnog rata varaju narod", uveren je. Mađarski premijer smatra i da se odvija kampanja ućutkivanja političara koji se zalažu za mir.

Viktor Orbanfoto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

"Na izborima imamo šansu da zaustavimo rat"

Naveo je napad na slovačkog premijera Roberta Fica i navodnu blokadu izveštavanja o Mirovnom maršu koji se prošlu subotu održao u Mađarskoj. U pripremi je direktan sukob, upozorio je Orban, pa dodao da smo "samo nekoliko centimetara od tačke bez povratka".

Orban je svoja crna upozorenja izneo uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju ove sedmice, a za koje smatra da su šansa da se zaustavi eskalacija rata. "Imamo šansu da zaustavimo rat" na tim izborima, smatra mađarski lider.

"Onda ćemo imati nekoliko teških meseci do američkih izbora, koje možemo preživeti", nastavio je. A kad se vrati predsednik Donald Tramp, "možemo da formiramo panzapadnu transatlantsku mirovnu koaliciju" i zaustavimo rat, zaključio je.

Bonus video:

(Espreso/ Hina/ Index.hr/ Prenela: T.M.)