Bakin kolač, Foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

recept

BAKIN KOLAČ PO STARINSKOM RECEPTU NAŠIH BAKA: Mekan kao DUŠA, miriše na DETINJSTVO

Galete koje garantuju pravi vazdušasti ukus!

Objavljeno: 06.06.2024. 23:30h

Bakin kolač je omiljena poslastica koja mnoge od nas podseća na detinjstvo i miris bakine kuhinje. Ovaj kolač se lako sprema, a svojim mekim i sočnim ukusom oduševljava sve generacije. Idealna je poslastica za porodična okupljanja ili za trenutke kada želite da se počastite nečim domaćim i slatkim. Donosimo vam recept, baš onako kako su ga pravile naše bake.

Sastojci:

4 jaja

250 g šećera

vanilin šećer

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

250 ml mleka

200 ml ulja

400 g brašna

prašak za pecivo

prstohvat soli

rendana kora limuna (po želji)

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od jaja, mešajući lagano dok ne dobijete glatko testo. Ako želite, dodajte rendanu koru limuna i pažljivo umešajte.

Zagrejan aparat za galete namažite sa par kapi ulja, toliko da se sjaji, pa smesu sipajte kutlačom na sredinu. Poklopite i pecite dok bakini kolači ne dobiju prepoznatljivu zlatnu boju. Dok su topli, pospite ih šećerom u prahu.

Bonus video:

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)