recept
BAKIN KOLAČ PO STARINSKOM RECEPTU NAŠIH BAKA: Mekan kao DUŠA, miriše na DETINJSTVO
Galete koje garantuju pravi vazdušasti ukus!
Bakin kolač je omiljena poslastica koja mnoge od nas podseća na detinjstvo i miris bakine kuhinje. Ovaj kolač se lako sprema, a svojim mekim i sočnim ukusom oduševljava sve generacije. Idealna je poslastica za porodična okupljanja ili za trenutke kada želite da se počastite nečim domaćim i slatkim. Donosimo vam recept, baš onako kako su ga pravile naše bake.
Sastojci:
4 jaja
250 g šećera
vanilin šećer
250 ml mleka
200 ml ulja
400 g brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
rendana kora limuna (po želji)
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodajte mleko i ulje, pa nastavite da mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu od jaja, mešajući lagano dok ne dobijete glatko testo. Ako želite, dodajte rendanu koru limuna i pažljivo umešajte.
Zagrejan aparat za galete namažite sa par kapi ulja, toliko da se sjaji, pa smesu sipajte kutlačom na sredinu. Poklopite i pecite dok bakini kolači ne dobiju prepoznatljivu zlatnu boju. Dok su topli, pospite ih šećerom u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)