Žena u menopauzi, Foto: Profimedia

morate znati

ŽENE KOJE SU U MENOPAUZI PATE OD TALASA VRUĆINE: Imaju veći RIZIK da razviju OVU BOLEST, nije naivno, pripazite

Do ovog otkrića su došli čak i nakon što su uzeli u obzir podatke koji se odnose na to da li žene koriste hormonsku zamensku terapiju (HRT), koliko imaju godina ili koliko vežbaju

Objavljeno: 05.06.2024. 20:11h

Stručnjaci su otkrili da žene koje imaju neprijatne nuspojave – poznate i kao vazomotorni simptomi – imaju tri puta veću verovatnoću da razviju nealkoholnu masnu bolest jetre (NAFLD) u poređenju sa onima sa blagim simptomima.

NAFLD, stanje u kojem se masnoće nakuplja u jetri, može izazvati ozbiljna oštećenja i povezano je sa povećanim rizikom od dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Sve veći broj dokaza takođe sugeriše da su pacijenti sa NAFLD-om pod visokim rizikom od koronarne bolesti srca i srčane insuficijencije, prenosi Daily Mail.

Stručnjaci su otkrili da žene koje imaju neprijatne nuspojavefoto: Profimedia

Vođa studije dr. Eleni Armeni sa Univerziteta Kapodistrijan u Atini objasnila je da njihovo novo istraživanje doprinosi razumevanju veze između vazomotornih simptoma i kardiometaboličkih faktora rizika.

"Ovo je važan nalaz jer naglašava kako talasi vrućine i noćno znojenje mogu signalizirati povećan rizik od srčanih i metaboličkih problema."

Njen tim je analizirao 106 žena u menopauzi i postmenopauzi. Otkrili su da one sa umerenim do jakim talasima vrućine ili noćnim znojenjem imaju tri puta veći rizik od razvoja nealkoholne bolesti masne jetre u poređenju sa onima sa blagim simptomima. Do ovog otkrića su došli čak i nakon što su uzeli u obzir podatke koji se odnose na to da li žene koriste hormonsku zamensku terapiju (HRT), koliko imaju godina ili koliko vežbaju.

BONUS VIDEO:

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)