Aerodrom, Foto: EPA STEPHANIE LECOCQ, ap david goldman

vazdušni saobraćaj

ESPRESO VODIČ ZA PUTOVANJE AVIONOM: Evo šta sve možete staviti u RUČNI PRTLJAG! Ova TEŽINA je maksimalna!

Žena koja je putovala u Prag nam je sve objasnila!

Objavljeno: 05.06.2024. 17:01h

Da bi izbegli neprijatenosti prilikom prelaska kroz sigurnosnu kontrolu, eventualne novčane kazne, ali i da ne bi doveli u opasnost svoj život i život ostalih putnika u avionu, postoji nekoliko stvari na koje morate da obratite pažnju ukoliko ste odlučili da putujete avionom.

Porazgovarali smo sa jednom putnicom koja je krajem maja putovala u Prag i objasnila nam je sve pojedinosti na koje trebamo da obratimo pažnju, spomenuvši i jedno neprijatno iskustvo koje je doživela njena prijateljica.

Ovo su neka univerzalna pravila prilikom putovanja avionom, ali opet ona variraju od avio-kompanije do avio-kompanije.

"Što se tiče ručnog prtljaga on se odnosi na stvari koje vi možete da unesete u avion. Te torbe koje unosite u avion, obavezno stavljate u prtljažnik iznad sedišta i nikako ih ne možete stavljati na sedište. On podrazumeva teret kofera do osam kilograma i torbe maksimalne težine dva kilograma", započinje priču naša sagovornica.

Aerodromfoto: EPA/Jerry Lampen

Ko potvrđuje težinu ručnog prtljaga i šta sve možete da ubacite u njega?

"Kada čekirate kartu na aerodromu, vi ste dužni da to uradite dva sata pre poletanja. Predajete pasoš i dobijate kartu za ulazak u avion. Tom prilikom vam mere kofer, tako što ga vi stavljate na traku za veće kofere i ustanovljava se da li vam je težina maksimalno dozvoljena. Ukoliko nije, vi ćete morati da taj vaš teret prepakujete kako biste pogodili težinu koja je dozvoljena za unošenje u avion", kaže ona.

Prepakovanje koferafoto: Printscreen/Youtube/SLOAN BYRD

Šta se dešava kada prođete kroz sigurnosnu kontrolu?

"Od momenta čekiranja vi se upućujete na pasošku kontrolu, a sa pasoške vi idete na sigurnosnu kontrolu sa svojim koferom od osam kilograma i putnom torbom od dva kilograma. Na toj sigurnosnoj kontroli se skenira sav vaš prtljag koji nosite sa sobom i bukvalno sve što u tom trenutku imate na sebi. Prolazite kroz sigurnosni prolaz i tu postoji traka na kojoj stavljate vaš kofer i torbu, takođe i sve što imate metalno kod vas, uključujući i mobilni telefon. Kada vaše stvari prođu kroz skeniranje, vi ih onda uzimate i nosite sa sobom", tvrdi naša sagovornica.

Šta se smatra nedozvoljenim da nosite sa sobom?

"Ništa od oštrih predmeta nije dozvoljeno da ponesete sa sobom u avion. Pod oštrim predmetima se podrazumevaju makazice, noževi, turpije i ostale oštre stvari. Takođe, u vašoj torbi i koferu ne smete imati nikakvu bočicu, nikakvu pastu i nikakvu kremu koja prelazi 100 mililitra. Recimo ukoliko želite da ponesete pastu za zube, morate da vodite računa i možete poneti onu koja ima 50 mililitra. Takođe, nikakvu tečnost ne smete da nosite sa sobom. Ispred sigurnosne kontrole imate ogromnu kantu i u nju bacate flašicu sa vodom koju ste imali sa sobom", priča ona.

Stjuardesa i putnicifoto: Profimedia

Šta se dešava ukoliko skener registruje kod vas neke od stvari ko je su nedozvoljene?

"Ukoliko se evidentira kod vas nedozvoljena stvar, recimo ukoliko žene u priboru za šminku zaborave turpiju za nokte, odmah vas vraćaju nazad. Ako se to dogodi, tada ste u obavezi da ispraznite ceo kofer. Morate da izvadite sve stvari i da ih stavljate u posebne plastične posude koje se nalaze na jednom izmeštenom postolju koje se nalazi pored kontrole. Ispričaću vam jedan ličan primer moje prijateljice kojoj je zapištao alarm pri skeniranju. Pozvali su inspektorku koja je bila zadužena za proveru i ona je pregledom njenog ručnog prtljaga ustanovila da je u pitanju krema koja u mikro malim količinama sadrži supstancu koja bi u nekim većim količinama mogla da predstavlja sastav eksplozivnih sredstava. Dalje, to nije predstavljao nikakav problem jer je ustanovljeno da je u toj količini ta krema potpuno bezopasna", tvrdi naša sagovornica.

Od momenta završetka provere sve što kupite od grickalica možete uneti u avion.

"Nakon prolaska sigurnosne kontrole vi imate mogućnost da u velikom marketu kupite sokove, grickalice koje potom možete da unesete u avion. Tako da nemojte džabe ništa kupovati pre dolaska na aerodrom i pre prolaska sigurnosne kontrole", zaključuje naša sagovornica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

(Espreso/Miloš Dojčinović)