Devojka sa kišobranom na nevremenu, Foto: RINA

sutra cela Srbija pod meteoalarmom

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Ovaj deo Srbije će biti na udaru pljuskova sa grmljavinom naredna dva sata!

Po prognozi RHMZ, temperatura će preći 30 stepeni u četvrtak, petak, subotu i nedelju, a živa u termometru će se peti do 35. podeoka

Objavljeno: 04.06.2024. 14:35h > 14:44h

U naredna dva sata na severu Bačke ponegde se očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ).

Juče je jako nevreme pogodilo pojedine delove Srbije, a najgore je bilo u Vojvodini. Cela Srbija bila je pod narandžastim meteoalarmom, dok je za istok izdat najviši stepen upozorenja.

  • Bačka
  • Banat
  • Jugoistočna Srbija
  • Jugozapadna Srbija
  • Kosovo i Metohija
Meteoalarmfoto: RHMZ / SCREENSHOT

Sutra cela Srbija pod alarmom

Iako za pola Srbije danas ne važi upozorenje, sutra to neće biti slučaj. RHMZ prognozira da će žuti meteoalarm biti na snazi na području cele zemlje i to za grmljavinu.

Žuti meteoalarm znači da vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike.

Četiri dana u nizu temperatura do 35 stepeni

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" oglasio se na svom sajtu povodom prvih tropskih dana koji su pred nama u ovoj godini. Po biometeorološkoj prognozi ove ustanove, vreme će biti potencijalno opasno po zdravlje u petak, 7. juna i to u tri grada u Srbiji.

Po prognozi RHMZ, temperatura će preći 30 stepeni u četvrtak, petak, suboti i nedelju, a živa u termometru će se peti do 35. podeoka.

- Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha biće u kategoriji opasne pojave 10. juna na području severne, kao i u delima zapadne i centralne Srbije. U periodu od 7. do 9. juna u pojedinim delovima severne, centralne i južne Srbije, a 10. juna u većem delu Srbije se očekuju maksimalne dnevne temperature vazduha u domenu potencijalno opasne pojave - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Bonus video:

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)