Vladimir Putin i Volodimir Zelenski, Foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo Vadim Ghirda AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP AP

RAT U UKRAJINI

OVIH 5 BITAKA JE OBELEŽILO RAT IZMEĐU RUSIJE I UKRAJINE: Ceo svet sa strepnjom prati šta se događa!

Retrospektiva najvećih bitki između Rusije i Ukrajine

Objavljeno: 04.06.2024. 18:50h

Zadnjih nekoliko dana ceo svet sa strepnjom prati šta se događa sa Rusijom i Ukrajinom, naročito nakon toga što je oko deset evropskih zemalja odobrilo Ukrajini da izvodi napade njihovim oružjem na rusku teritoriju. Među njima su Velika Britanija, Francuska, Poljska, Švedska, Češka, Finska, Holandija i baltičke države - Litvanija, Letonija, Estonija.

Uz njih, i Amerika je pružila svoju podršku, a Bajden je dao Ukrajini dozvolu da koristi američko oružje za napad na ciljeve u Rusiji, ali samo u blizini regiona Harkova, što su potvrdili i zvaničnici CNN-u.

Ovo je kulminiralo danas, kada je Ukrajina napala rusku bazu raketama za koje se navodi da su stigle iz Amerike. Ovo mnogi smatraju velikom odmazdom, ali hajde da se prisetimo pet velikih bitki koji su obeležili ovaj rat.

Bitka za Kijev - 24. februar 2022. godine

Bitka za Kijev jedna je od najvažnijih bitki u ovom ratu, a desila se za vreme pokušaja invazije Rusije na Ukrajinu, a trajala je do kraja marta iste godine. Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je napad na Ukrajinu kao pokretanje "specijalne vojne operacije". Nedugo potom, Rusija je pokušala da uđe u Kijev, sukobivši se sa ukrajinskom vojskom koja je vranila prilaz u glavni grad.

Plan je bio da se Kijev zauzme za manje od 10 dana, međutim, iako je bio blizu pobede, vojne snage Ukrajine su odbranile grad, a Rusi su bili prinuđeni da se povuku krajem marta 2022. godine.

Kijevfoto: SERGEY BOBOK / AFP / Profimedia

Opsada Marijupolja - 24. februar 2022. godine

Iako ruske snage nisu imale mnogo sreće u Kijevu, situacija se pokazala povoljnija na jugu Ukrajine, te je Rusija, uz pomoć Donjecke republike (ruska regija koju Rusija smatra nezavisnom) preuzela potpunu kontrolnu nad Mariupoljem u maju iste godine.

Zašto je ovo bilo bitno za Rusiju? Marijupolj je veoma važna strateška pozicija, ali i bitna luka za Ukrajinu zbog vitalnog značaja za ekonomiju i trgovinu zemlje. Međutim, Marijupolj je predstavljao i kopnenu poveznicu između Rusije i Krima, ali i potpunu kontrolu nad Azovskim morem. Nakon skoro tri meseca borbe, Ukrajina je bila prinuđena da prizna poraz 20. maja 2022. godine. Pre same opsade, grad je napustilo preko 100.000 stanovnika.

Kontraofanziva na Harkov - septembar 2022. godine

Za samo nekoliko dana, ukrajinska armija je prisilila povlačenje ruskih snaga u severoistočnim oblastima, oslobodivši ogromnu teritoriju i razbivši ruske snage u Harkovu. U saopštenjima su naveli da su Rusi ovde ppetrpeli velike žrtve, u mnogo većim razmerama nego u prethodnim fazama rata. Povratili su teritoriju od 12.000 km kvadratnih, što je dosta uticalo na dalji tok rata.

FOTO: Printscreen/Twitter/@kiraincongress
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Facebook/ДСНС України
FOTO: Printscreen/Facebook/ДСНС України
FOTO: Printscreen/Facebook/ДСНС України
FOTO: Printscreen/Facebook/ДСНС України
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Facebook/ДСНС України

Ponovno osvajanje Hersona - od avgusta do novembra 2022. godine

Velika pobeda ukrajinske vojske se odvila pred sam kraj prve godine rata. Herson je jedina prestonica pokrajina koju je Rusija uspela da zauzme do tad, kada je Ukrajina krenula u veliki napad i do oktobra oslobodila prkeo 1100 kvadratnih kilometara zemlje. U novembru, Rusija je morala da se povuče iz Hersona i time je Ukrajina povratila vlast nad ovim gradom.

Hersonfoto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia

Bitka za Bahmut - 1. avgusta 2022. godine do 20. maj 2023. godine

Rat se odigrava između Ukrajine uz podršku NATO pakta i Rusije uz podršku Donjecke Narodne Reupblike. Vojna operacija za grad Bahmut, u okviru Donjecke oblasti, zvanično je započela u avgustu, a trajala je do maja meseca naredne godine. Bahmut je postao centar sukoba ruskih i ukrajinskih trupa, a ova bitka je ujedno i najduža u ovom ratu. U ovoj bitci Rusija odnosi pobedu i zauzima grad u potpunosti 11. maja 2023. godine. Međutim, grad je uništen, gotovo svih 70.000 stanovnika je iseljeno, a žrtve sa obe strane su bile ogromne. Borba je upamćena kao najduža i najkrvavija bitka tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini foto: Maryna Moiseyenko / AFP / Profimedia

Bonus video:

(Espreso/T.Š.)